De invoering van de Omgevingswet per 1 januari gaat de woningproductie alleen maar verder vertragen. Dat stelt hoogleraar Peter Boelhouwer in een podcast van Cobouw. Hij is om die reden ook geen voorstander van de Wet betaalbare huur.
Zeker, de teruglopende woningproductie wordt sterk beïnvloed door de economische ontwikkeling en de stijgende rente. Maar het huidige kabinet lijkt volgens Boelhouwer dezelfde fout te maken als bij de vorige crisis: nu het moeilijk gaat, het nog moeilijker maken. Hij wijst daarbij op de wet betaalbare huur, die beleggers wegjaagt. Die wet moet van hem niet per se weg, maar wel in de ijskast: "Juist nu moet je anticyclisch reageren." Het doet hem denken aan 2013, toen de corporaties in één keer op een zijspoor werden gezet, waardoor hun woningbouwproductie pijlsnel daalde. Geen enkele partij kon dat opvangen.
Eerder in 2011 ging het al mis toen de regering in crisistijd, met name in de koopsector, heel erg zwaar op de rem is gaan staan. Daardoor was de recessie op de Nederlandse woningmarkt veel groter dan in omringende landen.
Hij wijst er op dat woningbouw en ruimtelijk beleid gebaat is bij consistent beleid. "Kabinetten veranderen te snel van beleid. Vergeet ook niet dat de aanpak van Rutte (in 2013, nvdr) ideologisch van aard was. Hij zette de zaak gewoon helemaal om. Dat verstoorde de continuïteit. De toenmalig minister voor Wonen Stef Blok zei dat de woningmarkt klaar was. Bizar."
Boelhouwer wil minister De Jonge overigens veel credits geven: "Hij vult het ministerschap op een zeer energieke manier in en zet de volkshuisvesting echt weer op de agenda." Hij hoopt dat veel zijn beleid wordt voortgezet, zoals de versnellingstafels en de regionale woondeals. "Ook met de Wet versterking regie volkshuisvesting moet de Tweede Kamer gewoon doorgaan." Hij betwijfelt wel sterk of er voldoende financiële middelen en juridische instrumenten zijn om die regie te pakken. Er moet volgens hem meer geld naar de woningmarkt. "In het verleden hebben we dat altijd gedaan. Bij de Vinex-locaties, de groeikernen en ook rond de wederopbouw. Woningen bouw je niet voor de eerste bewoner, maar voor tweehonderd jaar. Daar moet je als maatschappij in investeren.” Hij is overigens geen voorstander van het subsidiëren van 'sociale koop': "Je bent dan toch vooral de eerste kopers enorm aan het stimuleren."
Boelhouwer schrijft een paper over de woningmarkt voor Pieter Omtzigt.