Overslaan en naar de inhoud gaan

Proef met inkomensafhankelijke huren in Amsterdam

Proef met inkomensafhankelijke huren

Corporaties en Amsterdam beginnen binnenkort een proef waarbij de maandelijkse huurprijs afhankelijk wordt van het inkomen. Het gaat om een beperkte proef voor maximaal tweehonderd woningen per jaar. De proef is onderdeel van een landelijk project Huur op Maat van de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting. Huurdersorganisaties wijzen de Amsterdamse variant van 'huren op maat' af.

Het basisidee achter 'Huren op maat' is dat alle woningen een marktprijs krijgen, en dat de huurders van de corporaties een korting krijgen afhankelijk van hun inkomen. Als ze meer gaan verdienen, gaan ze meer betalen. Dit zou het scheefwonen tegengaan en de doorstroming bevorderen.
De consequentie van de beperkte Amsterdamse proef lijkt dat de huren van de betrokken sociale huurwoningen in de populairste wijken van de stad fors omhoog gaan. Want hiermee maken corporaties geld vrij om de prijs van grote gezinswoningen in de buitenwijken te kunnen verlagen. Het moet een budgetneutrale operatie worden. De huurprijs kan overigens pas omhoog wanneer zittende huurders verhuizen.

De maximaal toegestane huur is sinds jaar en dag vastgesteld volgens een wettelijk landelijk puntensysteem, het wws. Dezelfde regels gelden in Delfzijl en Amsterdam. Bij 'huren op maat' experimenten in andere steden ligt de markthuur veelal niet of nauwelijks boven de huidige huurprijs. Maar de corporatiehuren in Amsterdam liggen binnen de ring vaak ver beneden de marktwaarde. De prijzen van de kleine woningen die aan de proef meedoen zullen dus, afhankelijk van de huurder, flink gaan stijgen.
Om de proef te kunnen beginnen, is een ontheffing van de regels nodig. Er loopt een aanvraag daartoe bij het ministerie van VROM. Wanneer het experiment van start gaat, is volgens berichtgeving in Het Parool en De Volkskrant nog niet bekend. Ook andere details ontbreken nog. De Amsterdamse gemeenteraad zou de plannen in het najaar bespreken.

Huurdersorganisaties zijn falikant tegen. Volgens de Woonbond gaat er een 'perverse prikkel' van het Amsterdamse voorstel uit. Volgens Frans Ligtvoet van de Huurdersvereniging Amsterdam  is het  “onrechtvaardig en gevaarlijk om het puntenstelsel voor huurwoningen los te laten daar waar die het hardste nodig is. De Amsterdamse corporaties hebben zich verplicht om grote gezinnen met lagere inkomens te huisvesten, maar willen dit blijkbaar alleen doen als ze kleine woningen heel duur kunnen verhuren."  

Meer informatie:

Net als de buren, maar dan goedkoper (Volkskrant 02-07-2009)

Proef: rijke huurder betaalt meer (Het Parool 03-07-2009)

Huur Op Maat alleen voor grote gezinnen? 
(NUL20, maart 2009 over de voorbereiding van en meningen over de Amsterdamse variant van Huur op Maat)

De Stelling: We moeten naar een inkomensafhankelijke huur (NUL20 september 2007)
VOOR: Adriaan Hoogvliet: Het begrip scheefwonen zal verdwijnen
TEGEN: Piet Renooy: Het Amsterdamse woningmarktprobleem wordt alleen maar groter

 

 

Trefwoorden