Mogelijk komt er een einde aan het tijdelijke huurcontract. Voor de initiatiefwet van PvdA en ChristenUnie om een einde te maken aan dergelijke contracten bestaat steun bij coalitiepartijen CDA en D66 en de linkse oppositie: SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Ook de PVV overweegt instemming.
De invoering in 2016 van de tijdelijke huurcontracten voor maximaal twee jaar (zelfstandige woonruimte) pakt volgens de initiatiefnemers verkeerd uit. Tijdelijke huurcontracten leiden bij huurders tot onzekerheid, stress en hoge verhuiskosten. Gemeenten klagen over het achteruitgaan van de leefbaarheid van wijken.
"Er is onder huurders grote onzekerheid die soms zelfs leidt tot de uitstel van het krijgen van een kind", zo verklaart CDA-Kamerlid Jaco Geurts. De spanning van het opnieuw zoeken naar een woning leidt tot slapeloze nachten. Hij neemt afstand van het jongste voorstel van minister Hugo de Jonge om tijdelijke contracten wel te handhaven, maar gemeenten de ruimte te geven om tijdelijke contracten te verbieden in kwetsbare wijken.
Wel is parlementaire steun afhankelijk van een groot aantal uitzonderingen. Zo wil PVV ouderen die voor hun pensioen in een huurwoning hebben belegd wel tijdelijk laten verhuren. Het CDA denkt aan het voorbestaan van tijdelijke contracten bij short stay, in de noodopvang en bij de huisvesting van wezen. Verder moeten tijdelijke contracten blijven bestaan voor grote gezinnen, jongeren, studenten en promovendi.