Minder sociale huurwoningen verkocht
De verkoop van sociale huurwoningen door de Amsterdamse woningcorporaties neemt af. In 2008 zijn er in totaal 1.704 sociale huurwoningen verkocht en tot 1 juni van dit jaar zo'n 700. De teller zal dit jaar waarschijnlijk hooguit op 1.700 verkochte huurwoningen blijven steken. Dat meldde de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties donderdag 18 juni bij de presentatie van haar Jaarboek 2009. De verkoop is ruim 25 procent minder dan de drie jaar daarvoor, toen gemiddeld ruim 2.200 woningen per jaar werden verkocht. Er wordt nog steeds verkocht, maar op een lager pitje. De effecten van de economische crisis zijn goed merkbaar.
In het prijssegment boven de 200.000 euro loopt de verkoop buitengewoon moeilijk. Dat geldt ook in wijken die populair zijn, zoalsin Oud-Zuid en Westerpark. Mogelijke kopers hikken hier dus tegen het absolute prijsniveau aan. De verkopen vinden vooral plaats tussen 150.000 en 200.000 euro, waarbij het met name tot 175.000 euro redelijk gaat.
Er is dus nog zeker belangstelling bij kopers, maar corporaties moeten alles uit de kast halen om te verkopen. Bijvoorbeeld door woningen met Vrij-op-Naamprijzen aan te bieden. Dat levert de koper een voordeel op van circa 7 procent. Ook werken sommige corporaties met wooncheques. Een aantal corporaties signaleert een daling van de verkoopprijzen met circa 5 procent.
Geen Koopgarant in Amsterdam
Vrijwel alle corporaties in Amsterdam willen inmiddels woningen met korting aanbieden in de vorm van Koopgarant of vergelijkbare MGE-koopconstructies. Die zijn vooral voor starters op de koopmarkt interessant. In de rest van het land worden deze vormen al toegepast, maar dergelijke constructies hebben in Amsterdam geen toekomst zolang de Belastingdienst zich op het standpunt stelt dat de koper geen recht heeft op hypotheekrenteaftrek als de Koopgarantconstructie wordt gestapeld op Amsterdamse erfpachtbepalingen. De gesprekken daarover bevinden zich al tijden in een impasse.
De Federatie vindt het buitengewoon wrang dat deze verkoopproducten nog steeds niet kunnen worden toegepast, zeker nu er huidige recessie is en corporaties met een aantal projecten klaar staan. Wrang, ook omdat de overheid zelf de toepassing van Koopgarant propageert en deze producten een uitweg kunnen bieden aan starters om in deze economische crisis toch een woningte kunnen kopen. De corporaties vertrouwen erop dat binnenkort toch toestemming van de Belastingdienst komt.
De afgenomen verkoop van huurwoningen dwingt corporaties tot het maken van keuzes. De opbrengsten van de verkoop zijn hard nodig om nieuwe, verliesgevende investeringen in bijvoorbeeld sociale huurwoningen en stedelijke vernieuwing te kunnen doen. Wat betreft de nieuwbouw willen de corporaties vooral prioriteit geven aan herstructureringsprojecten in het kader van de stedelijke vernieuwing.
De teruglopende inkomsten hebben een negatief effect op de financiën van de corporaties. De meeste corporaties zitten behoorlijk krap bij kas. Er zijn gesprekken gaande met de gemeente Amsterdam om te komen tot een gespreide betaling van bijvoorbeeld grondprijzen en afkoop van erfpacht, in plaats van een afrekening ineens. Dat stelt corporaties beter in staat om geld vrij te maken voor nieuwe investeringen.