De netbeheerders Stedin, Liander en Enexis zijn niet van plan hun gasleidingnet op te geven vanwege de geplande energietransitie. Volgens de netbeheerders kunnen veel huizen van voor 1980 zonder (groen) gas of stadsverwarming helemaal niet goed worden verwarmd. Dan zou om bijna de helft van de Nederlandse woningen gaan. "We hebben groen gas en waterstof nodig," stelt directeur Strategie Han Slootweg bij Enexis in het AD. Slootweg is ook hoogleraar Smart Grids aan de TU Eindhoven.
In het Algemeen Dagblad delen de netbeheerders hun zorgen. Het motto ‘Van het gas af’ is volgens hen onhaalbaar bij ongeveer de helft van de oudere woningen. Vooral in oudere woningen is het bijna onmogelijk om zonder cv-installatie een behaaglijk klimaat te scheppen, aldus Slootweg. "Of je moet een huis uit de jaren 30 geheel inpakken met een 15 centimeter dikke isolatielaag. En dan nog zijn er koude dagen dat het niet lukt."
In dichtbebouwde stedelijke omgeving is een warmtenet volgens Slootweg een goed alternatief. "Maar 40 tot 50 procent van de woningen is wat ouder en ligt wat verder uit elkaar. Wij zijn ervan overtuigd dat een gasnet daar ook in de toekomst nodig blijft. Die woningen moeten goed geïsoleerd worden en een deel zal verwarmd moeten worden met een warmtepomp en stroom uit zonnepanelen. Maar het gas zal een aantal dagen per jaar echt nodig zijn."
Netbeheerders investeren nog steeds zwaar in onderhoud en vernieuwing van het gasnetwerk. Niet om daar in de visie van Slootweg tot in de eeuwigheid aardgas door te pompen, maar wel voor groen gas en waterstof. Hij ziet in waterstof in de toekomst een noodzakelijke component van de energietransitie. (Overtollige) energie die met wind en zon wordt opgewekt kan worden opgeslagen in waterstof, en zo worden gebruikt op momenten dat het bijvoorbeeld erg koud is. Een groot deel van het Nederlandse gasleidingennetwerk is al geschikt voor waterstof.