De landelijke overheid stelt 20 miljoen euro beschikbaar voor het Fonds Duurzaam Funderingsherstel. Het Fonds gaat huiseigenaren leningen verstrekken om funderingherstel van hun woning mogelijk te maken. Streven is het fonds op 1 januari 2017 van start te laten gaan. Maar dan moeten eerst ook andere betrokken partijen - banken, gemeenten en het Waarborgfonds Eigen Woningen - over de brug komen. Doel is te komen tot een bedrag van 100 miljoen euro, waarmee 2000 funderingsleningen kunnen worden verstrekt.
Met het fonds wil minister Blok een oplossing bieden voor het probleem dat noodzakelijk funderingsherstel nu uitblijft omdat één (of meer) van de huiseigenaren in een blok de financiering niet rond krijgt. Gedupeerden zitten vaak financieel klem. De rijksbijdrage aan het fonds is eenmalig en bedoeld als eigen vermogen om het fonds een solide basis te geven. De komende maanden wordt verder gewerkt aan de op- en inrichting van het fonds inclusief het aanwijzen van een beheerder.
Om toekomstige problematiek te voorkomen wordt ook ingezet op het ontwikkelen en introduceren van preventieve maatregelen zoals goede grondwaterstanden en monitoring en goede voorlichting aan mogelijke kopers en financiers. Inmiddels is een handleiding beschikbaar voor gemeenten hoe ze funderingsproblematiek aan kunnen pakken en wat er bij komt kijken. De ervaring is opgedaan bij het voorspoedig lopende project ‘Goed gefundeerd’ in Rotterdam. NUL20 schreef eerder een artikel over het funderingsleed in de Zaanstreek. Alleen al in Zaandam moet de fundering van meer dan 8.100 particuliere woningen worden hersteld. Het Fonds zal niet voor iedereen een oplossing zijn. Een extra lening vergroot de schuld afkomstig uit de hypotheek. Margriet Brinxma eerder in NUL20: "Mijn schuld zou dan oplopen tot 230.000 euro. Dat is voor mij niet op te brengen." Binnen enkele jaren verschrompelde de waarde van Margriet Brinxma's woning in Zaandam door de plotseling optredende funderingsproblemen van 180.000 naar ongeveer 80.000 euro.
Zie ook: Funderingsleed in Zaandam (NUL20, maart 2016)