De collegepartijen D66 en VVD hebben afstand genomen van het voorstel van wethouder Ivens om het loten voor sociale huurwoningen geheel af te schaffen. De Amsterdamse gemeenteraad besloot in meerderheid de motie van Van Dantzig (D66) en Dijk (VVD) te omarmen om loten alleen voor jongerenwoningen te handhaven. Dat zijn woningen die met een tijdelijk vijfjaarscontract worden aangeboden. Een kwart van de vrijkomende jongerenwoningen blijft beschikbaar voor verloting.
De Amsterdamse corporaties en de studentenvakbond ASVA hebben gelobbyd voor het behoud van loten. Ondanks de bezwaren die uit de inspraakperiode naar voren kwamen, bleef het stadsbestuur bij zijn voornemen loting af te schaffen. Dankzij de afvallige collegepartijen blijft loten gedeeltelijk behouden.
"Studenten moeten nu vaak langer wachten op een huurwoning dan dat ze studeren. Loting biedt daarom met name voor jongeren uitkomst", aldus Fiere Bonnerman, vicevoorzitter van de ASVA studentenunie. Loten geeft jongeren met weinig inschrijfduur nog enige kans op een betaalbare woning in Amsterdam.
Dat was ook een argument van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties, die in oktober een campagne startte om loten te handhaven. Nu worden zo'n 15 procent van de vrijkomende sociale huurwoningen verloot. De Amsterdamse woningcorporaties zijn overigens ook enthousiast over loten omdat lootwoningen veel minder worden geweigerd: bij ‘normale’ toewijzing op inschrijfduur accepteert gemiddeld pas de achtste kandidaat de woning. De 'winnaar' van een loting is minder kritisch en accepteert meestal direct de woning.