In het Kamerdebat deze week benadrukte Hugo de Jonge nog eens de 'levensgrote' woningbouwopgave. Hij wil daarom in de Nota Ruimte die volgend jaar verschijnt ook al locaties aanwijzen voor na 2030, naast de zeventien al vastgestelde grootschalige Novex-locaties. De Kamer maakte zich vooral zorgen over de huidige bouwproductie en kwam met nieuwe voorstellen om de bouwcrisis tegen te gaan: lastenverlichting voor bouwende partijen, lagere btw-tarieven en doorbouwgaranties.
Demissionair-minister De Jonge vindt het 'onvermijdelijk' dat het Rijk de regie stevig in handen neemt om de woningcrisis op te lossen. Belangrijk onderdeel daarvan is het aanwijzen van grote bouwlocaties. De huidige zeventien Novex-locaties worden geacht een derde van de 900.000 gewenste nieuwbouwwoningen tot en met 2030 te kunnen bergen, maar De Jonge wil ook al nieuwe grote locaties aanwijzen voor daarna. Die komen wat hem betreft vooral buiten de Randstad, in "het oosten, het noorden en het zuiden".
Ondertussen wilde de Kamer vooral in debat over de inzakkende huidige bouwproductie. De Jonge herhaalde dat hij zich schaart achter het plan van de Economisch Instituut voor de Bouw om elke gemeente ruimte te geven voor 'een straatje erbij'. Dat zou ongeveer 200.000 woningen kunnen opleveren, zonder dat er veel hoeft te worden geïnvesteerd in infrastructuur. Volgens De Jonge hoeft het ook helemaal niet te leiden tot verlies aan natuur. Het zou vooral gaan om weiland. Woningbouw zou hand in hand kunnen gaan met het verhogen van de natuurwaarde, en dat is volgens hem ook hard nodig. Hij riep de provincies nog eens op, en met name Noord-Holland: “Gun dorpen nu een straatje erbij.” Ook goed voor de leefbaarheid en het in stand houden van voorzieningen.
Fiscale maatregelen
Ondertussen staan veel nieuwbouwprojecten in de pauzestand. De Jonge heeft daarom zo'n 300 miljoen klaar staan voor de zwaar overtekende Startbouwimpuls om vergevorderde plannen vlot te trekken. GroenLinks-PvdA en ChristenUnie willen de winstbelasting voor woningcorporaties schrappen en de linkse partijen willen ook 175 miljoen euro voor een 'doorbouwgarantie'. CDA en Christenunie willen de mogelijkheden onderzocht voor een lager btw-tarief in de nieuwbouw. De Jonge wil zelf ook graag de overdrachtsbelasting voor beleggers weer verlagen. Die is verhoogd naar 10,4 procent. Die is in internationaal perspectief 'echt te hoog' aldus de minister. De Jonge zegde toe ook de nieuwe suggesties te onderzoeken, maar wees er op dat het allemaal "heel veel geld kost."