Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoge Raad handhaaft celstraf voor ex-Rochdale voorman Möllenkamp

Image
Het boek 'Maserati-man' kan dicht. Voormalig bestuursvoorzitter Hubert Möllenkamp van woningcorporatie Rochdale gaat definitief de cel in. De Hoge raad handhaaft de eerdere veroordeling wegens onder meer het aannemen van steekpenningen (omkoping), belastingfraude en meineed. Dit betekent dat hij 3 maanden en 3 jaar gevangenisstraf krijgt. Eerder was hem in een civiele procedure al een naheffing van bijna 2,2 miljoen euro opgelegd. Het Gerechtshof Amsterdam baseerde dat bedrag op zijn geschatte voordeel uit strafbare activiteiten. 
 
In 2009 werd Möllenkamp ontslagen als bestuurder wegens zelfverrijking. De rechter oordeelde jaren later in 2015 dat hij steekpenningen had aangenomen bij aan- en verkoop van onroerend goed. Ook zouden hij en zijn toenmalige vrouw creditcards van de corporatie privé hebben gebruikt. Möllenkamp is zelf altijd blijven ontkennen. Het zou niet om steekpenningen gaan maar onhandige ingeklede giften en leningen van zakelijke relaties. En een Spaanse villa en Mercedessen had hij uitsluitend te leen gehad. De corporatiebestuurder - ook wel bekend als de 'Maserati-man' - werd in 2015 veroordeeld tot tweeënhalf jaar gevangenisstraf. Het Hof verhoogde in hoger beroep in 2017 de straf tot ruim drie jaar. Möllenkamp ging daartegen in cassatie.
 
Eind mei 2017 bepaalde Het Gerechtshof in een ander juridisch traject dat Möllenkamp de staat ruim 2 miljoen euro moest betalen. Een medeverdachte uit de vastgoedsector werd veroordeeld tot het betalen van bijna 2,5 miljoen euro aan de Staat. Die werd eerder veroordeeld voor het geven van ruim 5 ton aan steekpenningen aan de voormalige Rochdale-bestuurder. In ruil hiervoor ontving de medeverdachte bij de verkoop van jachthaven De Nieuwe Meer aan Rochdale een prijs die ver boven de marktwaarde lag. De vrouw van de ex-bestuurder werd veroordeeld voor valsheid in geschrifte en kreeg in 2017 een boete van iets meer dan 300.000 euro.
 
Zijn val werd ingeluid door artikelen in De Telegraaf in 2008. Daarin werd onder andere de A-B-C constructie rond de verkoop van een kantoorgebouw in Amsterdam-Zuidoost uit de doeken gedaan. Rochdale kocht dat aan voor ruim 45 miljoen terwijl het kantoorpad kort daarvoor nog voor de helft van de prijs van eigenaar was verwisseld.
 
Rochdale-bestuursvoorzitter Hester van Buren is blij dat het boek nu eindelijk dicht kan: “Dit proces heeft heel lang geduurd, meer dan tien jaar. Voor onze interne organisatie was het hoofdstuk al lang gesloten. Het is fijn dat het nu ook juridisch afgerond is. Met Rochdale gaat het goed. Met ruim 400 medewerkers zetten we ons dagelijks in voor  leefbare wijken. Dit doen we voor onze 80.000 bewoners in Amsterdam en omliggende gemeenten.”
 
Zie hier overzicht van onze eerdere berichtgeving 

Trefwoorden