Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote steden dreigen afspraak huisvesting statushouders op te zeggen

Image

De vier grote steden dreigen een afspraak met het rijk over de huisvesting van bijna achtduizend statushouders te verscheuren. Volgens de steden wil het Rijk maar niet met voldoende financiële compensatie over de brug komen. Na maanden overleg zou er nog altijd een gat zijn van honderden miljoenen tussen wat de gemeenten denken nodig te hebben en wat het Rijk biedt.

De wethouders van Utrecht, Rotterdam, Amsterdam en Den Haag publiceerden op maandagochtend in De Volkskrant de brief die zij op zondag aan de ministers Dijsselbloem (Financiën) en Plasterk (BZK) stuurden. De boodschap: boter bij de vis. Zij dreigen hun toezegging in te trekken om duizenden statushouders te huisvesten als de landelijke overheid niet met voldoende geld over de brug komt: "Wij kunnen niet meewerken aan de opvang van nieuwe burgers als de handvatten ontbreken om deze mensen een eerlijke kans te bieden op zelfstandigheid en participatie in hun nieuwe woonplaats."

Vorig jaar boden de G4 aan 7800 statushouders te huisvesten en te zorgen voor onderwijs, zorg, begeleiding naar werk en bijstand. De financiering daarvan zou eind april worden vastgelegd, maar gezien de brandbrief hebben de G4 het geloof in een goede afloop verloren. 'Gemeenten weten op grond van ervaring hoe belangrijk het is om statushouders direct bij vestiging in de stad goed op weg te helpen bij het vinden van werk, scholing en sociale contacten', schrijven de steden. 'Maar wanneer wij onvoldoende geld krijgen om dat ook aan de nieuwe groep statushouders te bieden ontstaan in alle gemeenten, maar vooral in de grote steden, onverantwoorde situaties.'

Per asielzoeker willen de gemeenten dit jaar zo'n 8.000 euro. Zonder voldoende compensatie moeten de steden bezuinigen op andere, voor inwoners belangrijke, terreinen. Dat kunnen ze niet verkopen aan hun eigen inwoners. ""Dat zal niet ten goede komen aan het draagvlak voor opvang van vluchtelingen in deze stad," waarschuwt de Amsterdamse wethouders Vliegenthart in Het Parool. Hij wijst er op dat het om meer gaat dan alleen maar huisvesting. Er zou een nieuwe onderklasse ontstaan als erkende vluchtelingen niet snel aan de slag kunnen.

In asielzoekerscentra zitten nu tussen de vijftien- en zestienduizend verblijfsgerechtigde vluchtelingen op reguliere huisvesting te wachten. Zij moeten dringend doorstromen om ruimte te maken voor nieuwe vluchtelingen.

Zie ook:

Grote steden dreigen afspraak met rijk over vluchtelingen te verscheuren (Volkskrant, 18 april 2016)

Wie betaalt voor 'onze' vluchtelingen? Amsterdam niet (Parool, 18 april 2016)