Overslaan en naar de inhoud gaan
  • In de afgelopen twintig jaar is de Indische Buurt ingrijpend vernieuwd. Enkele duizenden sociale huurwoningen werden opgeknapt, gesloopt, gedeeltelijk samengevoegd en deels verkocht. Straten en pleinen kregen een facelift en de criminaliteit en sociale problemen werden aangepakt. Anno 2019 staat de wijk er beter voor dan ooit. Al maken stadsdeel en corporaties zich zorgen over kwetsbare groepen en de groeiende kloof tussen bevolkingsgroepen. Behalve deze terugblik in beeld van NUL20-fotograaf Nico Boink publiceerde NUL20 in september 2019 nog deze artikelen en bijdragen over de Indische Buurt:

Eerste verdieping

  • Twee decennia vernieuwing Indische Buurt
    In de afgelopen twintig jaar is de Indische Buurt ingrijpend vernieuwd. Enkele duizenden sociale huurwoningen werden opgeknapt, gesloopt, gedeeltelijk samengevoegd en deels verkocht. Straten en pleinen kregen een facelift en de criminaliteit en sociale problemen werden aangepakt. Anno 2019 staat de wijk er beter voor dan ooit. Al maken stadsdeel en corporaties zich zorgen over kwetsbare groepen en de groeiende kloof tussen arm en rijk.
  • 20 jaar stedelijke vernieuwing in de Indische Buurt
    Feiten en cijfermateriaal bij de artikelen over de Indische Buurt - 20 jaar stedelijke vernieuwing uit NUL20 nr.100
  • Interview: Firoez Azarhoosh, actief buurtbewoner
    Firoez Azarhoosh kun je gerust een actieve buurtbewoner noemen: mede-oprichter van buurtcentrum Meevaart, de man achter Buurtbalie Indische Buurt, lid van Samen Vooruit Indische Buurt en betrokken bij tal van andere bewonersinitiatieven. Hij ging in 1990 in de Indische Buurt wonen. Hoe kijkt hij aan tegen 20 jaar stedelijke vernieuwing?
  • ‘Misschien gaat het nu wel weer te goed’
    Als onderdeel van de vernieuwing van de Indische Buurt ging ook de Javastraat, ooit wel het afvoerputje van de stad genoemd, op de schop. Pand voor pand hebben stadsdeel, corporaties, politie en andere gemeentelijke diensten de winkelstraat aangepakt. Hoe ging dat in zijn werk? En hoe kijken bestuurders en andere betrokkenen terug op het resultaat?

Tweede verdieping

  • ‘Emancipatiemachine’ helpt niet iedereen vooruit
    Jonge gezinnen verlaten in grote aantallen de stad. Weinigen zal afgelopen zomer dit bericht zijn ontgaan. Maar werd hier ook in eerdere jaren al niet melding van gemaakt, soms met even alarmistische ondertoon? Is het iets om ons zorgen over te maken, of heeft Amsterdam na de crisis gewoon zijn oude ‘roltrapfunctie’ terug?

Derde verdieping

  • Steeds meer wereldsteden proberen huurprijzen te beteugelen
    Stedelingen en stadsbesturen komen wereldwijd in verzet tegen de almaar stijgende huurprijzen in grote steden. Lagere en middeninkomens worden daardoor de stad uit gedwongen. Steeds meer steden proberen het tij te keren. Beleggers kijken intussen met argusogen naar maatregelen voor meer overheidsregulering.

Kort bestek

  • Studentenstad voert vergunningenstelsel in voor kamerverhuurders
    Groningen maakt het particuliere verhuurders moeilijk om nog meer woningen te verkameren. De nieuwe verhuurvergunning moet huurders beter beschermen tegen kwalijke praktijken van verhuurders. “Mocht een huisjesmelker toch de fout in gaan, dan treden we hard op”, aldus de verantwoordelijk wethouder. Voorbeeld voor Amsterdam?
  • Hoe rijk/arm zijn de corporaties nu eigenlijk?

    Elke keer als de verhuurderheffing ter discussie wordt gesteld, ontspint zich een discussie over de al dan niet vermeende rijkdom van de Nederlandse woningcorporaties. En in het kielzog: het nut en de noodzaak van verkoop van sociale huurwoningen. Ook deze zomer weer. Klotst het geld over de plinten of houden corporaties te weinig over om te investeren in nieuwbouw en verduurzaming?

  • Wetsvoorstel huur- en inkomensgrenzen na de zomer naar Kamer
    Minister Ollongren wil de inkomensgrens voor sociale huurwoningen koppelen aan de grootte van het huishouden. In haar wetsvoorstel mogen alleenstaanden nog maar maximaal 35.000 euro verdienen terwijl de grens van meerpersoonshuishoudens opschuift naar 42.000 euro. Ook wil de minister de zogeheten scheefwoners zwaarder aanpakken.
  • Neuzen Rijk en regio Amsterdam dezelfde kant op
    Rijk, provincie en 32 gemeenten van de Metropoolregio Amsterdam gaan langjarig samenwerken om de woningbouwproductie te versnellen, de leefbaarheid van wijken te vergroten en excessen aan te pakken. Dat spraken ze af in de ‘Woondeal’ die de partijen 5 juli ondertekenden. Burgemeester Halsema en minister Ollongren tekenden de overeenkomst in de voormalige Bijlmerbajes, nu het ontwikkelgebied Bijlmerkwartier.
  • Amsterdamse corporaties voldoen aan afspraken rond betaalbaarheid
    Binnenkort starten de gesprekken tussen woningcorporaties, huurdersorganisaties en de gemeente Amsterdam voor de prestatieafspraken na 2019. Het Jaarbericht 2019 van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties en de gemeentelijke Monitor Samenwerkingsafspraken 2018 maken duidelijk dat de corporaties voldoen aan alle afspraken rond betaalbaarheid en beschikbaarheid voor de laagste inkomens. Dat gaat wel ten koste van de huishoudens met een iets hoger inkomen die recht hebben op een sociale huurwoning. en de middeninkomens. En de corporaties bedienen de middeninkomens ook minder dan in het verleden, vanwege de hogere koopprijzen en het sterk verminderde aantal liberaliseringen.

Interview

  • Interview: Harro Zanting, directeur-bestuurder Dudok Wonen
    Dudok Wonen beschikt over voldoende investeringscapaciteit, maar het ontbreekt in het Gooi aan nieuwbouwlocaties. Verdergaande verdichting op stationslocaties zou enig soelaas kunnen bieden, meent Harro Zanting. “In Hilversum mag het wel wat hoger en dichter. Met een lagere parkeernorm.”

100 nummers NUL20

  • Terugblik
    Ter gelegenheid van het honderdste nummer van NUL20 selecteerden we een aantal bijzondere foto’s van onze vaste fotograaf Nico Boink die tevens een goed beeld geven van terugkerende thema’s uit onze bestaansgeschiedenis.
  • Oogst van 17 jaar woonbeleid
    Ter gelegenheid van het honderdste nummer stelden we deze bescheiden woordenlijst met termen en jargon uit 20 jaar woonbeleid samen, ter lering ende vermaak.

Redactioneel

  • Redactioneel #100

    Met gepaste trots kan ik u hierbij het honderdste nummer van NUL20 aanbieden. En met enige schroom moet ik toegeven dat ik ook al die honderd nummers lang dit redactioneel commentaar schrijf. Dat had ik natuurlijk niet aan zien komen toen we in 2002 met het blad begonnen. Format ontwikkelen, de uitgeversactiviteiten eromheen opzetten en het blad tot wasdom laten komen. Een jaar of drie, dat was de periode die ik zo'n beetje voor ogen had bij de start. Het is wat anders gelopen. En met veel plezier. En met dank aan de partners die al die jaren NUL20 mogelijk hebben gemaakt.