De woningmarktpositie van afgestudeerden is benard. Het einde van het campuscontract komt snel dichterbij, terwijl de sociale huurmarkt potdicht zit en een koophuis of markthuurwoning niet haalbaar is. In Utrecht springt studentenhuisvester SSH zelf in dat gat. Met Jebber.
Sinds de invoering van het campuscontract worden studenten gedwongen enige tijd na beëindiging van hun studie hun studentenwoning te verlaten. Een flink deel daarvan wil in de stad blijven wonen en vindt er werk. Daarnaast stromen jaarlijks nog duizenden andere young professionals naar universiteitssteden als Amsterdam en - in mindere mate - Utrecht om er hun loopbaan te starten. Als die YP’s - zoals ze tegenwoordig in beleidsnotities worden aangeduid - geen woonstek kunnen vinden, is dat niet alleen voor hen een probleem maar ook voor de concurrentiepositie van de metropool. Althans dat is de mening van economisch geografen als Pieter Tordoir.
Het slechte nieuws: een makkelijke oplossing is er niet. Alle metropolen worstelen ermee. De ingezakte woningproductie en stagnerende doorstroming verergeren het probleem. In Amsterdam willen corporaties als Stadgenoot daarom ruimte scheppen door een deel van de vrijkomende huurwoningen specifiek aan deze doelgroep te verhuren. Met een tijdelijk contract, dat wel. De aanvraag voor een 'pilot' ligt bij de minister.
In Utrecht is er Jebber, een opvallend initiatief van SSH. De studentenhuisvester voelde een verantwoordelijkheid voor de afgestudeerden die hun studentenwoning uit moeten. Dat resulteerde in een apart woonbedrijf voor starterswoningen.
Huurwoningen voor starters
De geschiedenis van Jebber weerspiegelt de roerige ontwikkelingen in de vastgoedsector sinds de kredietcrisis. Het plan ontstond in 2008, maar al in de beginfase trok medeoprichter Mitros zich terug (gebrek aan middelen). Vervolgens ging een streep door het businessplan van Jebber om een mix van huur- en koopwoningen voor starters te bouwen. SSH-directeur Ton Jochems: "Het idee was aanvankelijk 50/50, waarbij de opbrengst van de koop ten goede zou komen aan de huur. Zo dachten we nog vijf jaar terug."
Jebber staat nu op de kaart als een woonbedrijf voor huurwoningen voor starters. De formele oprichting van Jebber BV was in 2010, met SSH als enige aandeelhouder. Bij gemengde projecten met sociale huur en markthuurwoningen wordt samengewerkt met een commerciële partij.
Jebber verhuurt en beheert alle woningen, waarbij SSH eigenaar is van de sociale appartementen en een commerciële partij van de duurdere huurwoningen. Jochems: "Dat past ook prima in de gewenste scheiding tussen maatschappelijke taken (DAEB, FvdM) en commerciële activiteiten (niet-DAEB, FvdM). Corporaties zeggen altijd dat de markt het niet doet. Maar wij merken nu dat als je met een goed plan komt, beleggers wel geïnteresseerd zijn."
Directeur Monique van Loon is vanaf het prille begin bij Jebber betrokken: "Ons doel is de komende vijf jaar 1500 appartementen in Utrecht te realiseren, mede in samenwerking met Syntrus Achmea. We mikken op huurprijzen tussen de 500 en 800 euro voor twee- of driekamerappartementen van 40 tot 70 vierkante meter."
Een 'starter' is bij Jebber iedereen "die minder dan vijf jaar geleden zijn hoogst genoten opleiding heeft afgerond". Ja, over die definitie is heel lang nagedacht en overlegd, bevestigt Van Loon lachend.
De Utrechtse gemeenteraad heeft Jebber toestemming gegeven de sociale huurwoningen via loting toe te wijzen. Volgens Van Loon de enige manier om de doelgroep een kans te geven.
Projecten
Sinds september heeft Jebber zijn eerste huurders. In de Kaap, een omgebouwd kantoor in Overvecht. Van Loon: "Niet meteen de meest gewilde wijk voor starters, maar er waren toch 548 inschrijvingen voor de 48 appartementen in de sociale huursector (huurprijzen van €575 tot €657, FvdM)". De vraag is dus echt groot.
Ook de volgende twee Jebber-projecten worden 'turnkey' opgeleverd. Medio 2014 is 'Buenos Aires', op de kop van Lombok, klaar. Nadat Jebber 56 van de 84 appartementen had afgenomen, kon ontwikkelaar Bouwfonds na jaren voorbereiding eindelijk met de bouw beginnen.
Verder op Lombok trof Jebber een vergelijkbare deal met AM Wonen, waardoor ook de eerste fase van het project Soho District een aanvang heeft genomen.
Het eerste project dat Jebber zelf ontwikkelt is "de Trip" op Rotsoord, een rommelig bedrijventerrein op een steenworp van het Centraal Station. De Trip moet zich ontwikkelen tot een creatieve hotspot voor wonen en werken. Om vast wat levendigheid op het braakliggende bouwterrein te krijgen heeft Jebber er twee tijdelijke gebouwen neergezet voor horeca, detailhandel, creatieve ondernemers en vier startersappartementen.
Wat verder weg - in ieder geval na 2016 - ligt de herontwikkeling van het KPN-terrein aan de Rubenslaan. Op het terrein wil SSH 540 studentenwoningen en Jebber 260 startersappartementen realiseren. Een deel van de KPN-kantoren wordt daarbij getransformeerd.
Info: www.jebber.nl