Overslaan en naar de inhoud gaan

D66: Airbnb moet zelf actief vastgoedhufters aanpakken

Image
D66 Amsterdam wil dat Airbnb zelf ook actief gaat handhaven op de zestig dagen regel en het maximaal aantal personen waaraan je mag verhuren. Ook wil D66 dat woningen die niet op Airbnb verhuurd mogen worden – zoals sociale huurwoningen – niet worden toegelaten op de site. Die oproep doet D66-raadslid Reinier van Dantzig.
 
Amsterdam sloot eind 2014 als eerste Europese stad een overeenkomst met Airbnb. De verhuursite zegde daarbij toe alle klanten duidelijke informatie te geven over de regels die in Amsterdam gelden voor particuliere vakantieverhuur. Airbnb zegde ook toe de toeristenbelasting te innen voor de gemeente. Deze overeenkomst is voor 2016 onder dezelfde voorwaarden verlengd. Volgens wethouder Ivens is het niet vanzelfsprekend dat de overeenkomst weer stilzwijgend wordt verlengd. De gesprekken tussen Airbnb en de gemeente lopen nog.
Ondanks de sterk toegenomen handhaving lijkt Amsterdam nauwelijks in staat het toenemende gebruik van woningen voor vakantieverhuur te bedwingen. De nadelen worden steeds meer zichtbaar: meer overlast, prijsopdrijving van woningen, woningonttrekking en verminderde leefbaarheid.
Toepassing van de geldende regels zou veel makkelijker worden als de verhuurplatforms daar zelf op gaan toezien. Tot dusver werken ze daar niet aan mee. Ze delen geen gegevens van overtreders en zijn niet bereid illegale aanbiedingen van hun site te weren. Of het nu gaat om sociale huurwoningen die niet mogen worden verhuurd, woningen voor meer dan vier personen of woningen die structureel worden verhuurd. 
De juridische mogelijkheden om Airbnb & Co aan te pakken blijken beperkt. En dus blijft het bij hartekreten zoals die van raadslid Van Dantzig: “Er zijn Amsterdammers die Airbnb binnen de regels gebruiken met lol voor hen en voor hun gasten. Maar er zijn ook vastgoedhufters die willens en wetens de stad verpesten met illegale hotels. En die moeten we keihard aanpakken. Het is hoog tijd dat Airbnb haar verantwoordelijkheid neemt en voorkomt dat haar mooie platform gekaapt wordt door misbruik.” 
 
Amsterdam heeft inmiddels plannen om het aantal toegestane verhuurdagen terug te brengen van 60 naar 30 in de ijskast gezet na een negatief juridisch advies: een dergelijke beperking zou waarschijnlijk niet stand houden voor de rechter. Kansrijker lijkt het plan om een  meldplicht in te voeren voor verhuurders. De Kamer heeft zich daar in een motie achter gesteld. Het noodzakelijke wettelijke traject kan echter nog geruime tijd in beslag nemen.   
 
Kom PakhuisNUL20 op maandagavond 26 september 20.00: Houdt Amsterdam Airbnb in de hand? MET: wethouder Laurens Ivens.
Oproep: deel uw ervaringen met Airbnb met de redactie: redactie@nul20.nl