Overslaan en naar de inhoud gaan

Capital Value: 'Nederland kent een tekort van 285.000 woningen'

Image

De druk op de woningmarkt blijft ongekend hoog. Nederland kent een tekort van 285.000 woningen. Amsterdam behoort onverminderd tot de steden met het grootste woningtekort, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Capital Value en ABF Research maar de Nederlandse woningmarkt. Ook Flevoland staat in de top 5 van regio's met het grootste tekort.

Het landelijke woningtekort is wel iets lager dan eerder geraamd. Door de Covid-19-uitbraak is het tempo waarin de Nederlandse bevolking groeit flink afgenomen. Maar de komende jaren zullen de woningtekorten weer oplopen. Voor 2023 wordt op basis van groei van de bevolking en groei van het aantal huishoudens een landelijk woningtekort verwacht van 355.000 woningen. Pas vanaf 2027 mag een substantiële daling van het woningtekort worden verwacht. Dat de daling zo lang op zich laat wachten heeft te maken met lange bouwtijden. Ook zijn er in 2019 en 2020 minder bouwvergunningen dan benodigd afgegeven.

Met name voor starters en ouderen zijn de problemen nijpend. Dat blijkt onder meer uit de groei van het aantal thuiswonende kinderen. Van de groep 18-39-jarigen woonde in 2009 meer dan 22 procent bij de ouders. In 2020 is dat percentage opgelopen tot ruim 27 procent. Een groot deel van hen zit volgens Capital Value te springen om een betaalbare woning. De onderzoekers luiden ook de noodklok voor ouderen. Tot 2030 komen er meer dan 300.000 huishoudens bij in de leeftijdscategorie 75 -84 jaar. Alleen in de regio Amsterdam is sprake van een groei van 29.000 huishoudens. Voor meer dan de helft gaat het om alleenstaanden. Veel 75-plussers kampen met mobiliteitsbeperkingen. Met name voor deze groep is de afgelopen jaren veel te weinig bijgebouwd.

Aan investeringsbereidheid ontbreekt het niet, aldus Capital Value. Bijna alle woningcorporaties willen meer investeren in sociale huurwoningen. De helft van de corporaties wil ook meer investeringen doen in het middensegment. Nederlandse institutionele beleggers zijn bereid de komende jaren miljarden investeren in betaalbare huurwoningen, mits beperkende overheidsmaatregelen achterwege blijven. En buitenlandse beleggers willen meer nieuwbouw realiseren. Capital Value signaleert onder buitenlandse pensioenfondsen een sterk stijgende belangstelling voor nieuwe studentenwoningen. Amsterdam is onder beleggers onverminderd favoriet.
Ook is Capital Value optimistisch over de bouw van huurwoningen in het middensegment. In 2021 kan worden gestart met de bouw van meer dan tweeduizend middeldure huurwoningen in Amsterdam. Het betreft projecten in Amstel III, West en Noord. Vorig jaar werden in dat segment nog geen zeshonderd woningen in aanbouw genomen.

Het rapport 'De woning(beleggings)markt in beeld 2021' bevat ook een advies voor het nieuwe kabinet. Voor de komende vijf jaar is de harde planvoorraad onvoldoende. Het zou de ambitie van een nieuw kabinet moeten zijn de planvoorraad uit te breiden naar minimaal 400.000 woningen. En te streven naar minimaal 80.000 bouwvergunningen per jaar.