Overslaan en naar de inhoud gaan

Bezwaar maken tegen hoge huren studentenkamers helpt

Image
Aan de huurprijzen die verhuurders in populaire steden aan studenten vragen lijkt geen limiet te zitten. Toch kan het lonen bezwaar te maken, zo meldt de Woonbond. Bij maar liefst 91 procent van de studenten die het afgelopen collegejaar de aanvangshuur van hun kamer hebben laten toetsen bleek de kamerprijs te hoog. Dat leverde deze studenten gemiddeld een huurverlaging van 160 euro op. Dat blijkt uit een analyse van de Woonbond van de uitspraken van de Huurcommissie tussen 1 augustus 2017 en 1 augustus 2018.
 
"Het gaat vaak om hoge bedragen. Oplopend tot een huurverlaging van maar liefst 913 euro," zegt Woonbondwoordvoerder Marcel Trip. "Wij roepen studenten dan ook op kritisch te kijken naar de kwaliteit van de kamer, en met de puntentelling op de website van de Huurcommissie te controleren of de prijs wel deugt." Als dat niet het geval is kunnen ze overwegen een procedure starten bij de Huurcommissie.
 
Opvallend genoeg maken weinig studenten gebruik van de mogelijkheid om bij aanvang van de huur, in het eerste half jaar van het huurcontract, de kamerprijs te controleren. In de onderzochte periode zijn er slechts 123 uitspraken gedaan. Trip: "Gezien de hoge kamerprijzen, is dat opvallend. Blijkbaar zijn studenten niet goed bekend met de mogelijkheid om de huurprijs te laten toetsen. Terwijl dat toch vaak de moeite waard blijkt." Uit recent onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) onder ruim 10.000 studenten zou zijn gebleken dat kamers gemiddeld ruim 100 euro per maand te duur zijn. Bijna driekwart van de studenten die hun kamerprijs hebben laten controleren, betaalt te veel voor hun kamer. De LSVb vindt dat de overheid zelf zou moeten handhaven en dit niet aan de student moet overlaten. Voorzitter Geertje Hulzebos: “De overheid zou zelf moeten handhaven op overtredingen van de wet en moet de student hier niet mee belasten. Daarnaast kan een procedure bij de Huurcommissie maanden duren.”
 
Slechts in 17 zaken kreeg de huurder vorig collegejaar geen gelijk van de Huurcommissie. Op één na waren dit zaken waar geen inhoudelijke behandeling plaatsvond. Bijvoorbeeld omdat de periode van zes maanden was verstreken, of omdat de huurder al was verhuisd en het voor de huurcommissie niet meer mogelijk was de kamer te controleren. De gemiddelde prijs voor een kamer vóór de uitspraken lag op 406 euro. Na correctie door de Huurcommissie lag het gemiddelde huurpeil op 264 euro, aldus de Woonbond.