Amsterdam-Oost is binnenkort een groene oase rijker. Bewoners van een groot appartementencomplex aan de Camperstraat in de Oosterparkbuurt gaan hun huidige grinddak van 750 vierkante meter transformeren tot biodiversiteitshub. Op het dak worden door The Urban Jungle Project duizenden planten en zeven bomen geplaatst. De werkzaamheden starten binnen enkele weken.
Het bewonersinitiatief is zonder meer onbaatzuchtig te noemen. De bewoners hebben er namelijk zelf geen direct voordeel van omdat ze geen toegang tot het dak hebben. Volgens VvE-bestuurslid en initiatiefnemer Linda Zwinkels: “We hebben een groot grijs dak. Door dit hitte-eiland te vergroenen dragen we bij aan de verkoeling van onze buurt, het opvangen van water én zorgen we voor meer biodiversiteit in hartje Amsterdam. Zo geven we ook ruimte aan vogels, vlinders, bijen en andere insecten.”
Mede op advies van PhD-studente Eva Drukker/universiteit Wageningen is voor een beplanting gekozen die maximale impact gaat maken op het verbeteren van de biodiversiteit; een dak met grassen, kruiden en “boomveren”. Boomveren zijn lichtgewicht bomen die hangen in een voedingsluier en meeveren met de wind. De Boomveer is een initiatief van innovator Stef Janssen, landschapsarchitect Maarten Grasveld en Boomkwekerij Ebben en ontwikkeld met ondersteuning van de TU Delft. De kruiden en grassen komen in lichtgewicht kratjes, makkelijk demontabel in het onverhoopte geval van lekkage.
Aan de voorbereiding is geruime tijd gewerkt. Via een gemeentelijke subsidie van 73.000 euro en een forse eigen investering van 115.000 euro van de bewoners kan het dak nu worden gerealiseerd. Zwinkels: "Die 115.000 euro bestaan uit aanleg- en onderhoudskosten over een periode van 10 jaar. We lenen daarvoor min of meer uit de onderhoudsreserve van de VvE; de verwachting is dat de dakbedekking op deze manier ook langer mee gaat."
De VvE bestaat uit eigenaar-bewoners en Eigen Haard. De woningcorporatie verhuurt appartementen op één van de zes woonlagen. Het initiatief is met ruime meerderheid van stemmen(80%), waaronder die van Eigen Haard, aangenomen.
Om de buurtbewoners te betrekken en de investering wat dragelijker te maken zijn de bewoners een crowdfundingsactie gestart om nog 10.000 euro op te halen (zie link).