Amsterdamse corporaties hebben de stedelijke afspraken over het aanbieden van goedkopere huurwoningen gehaald. Dat staat in het Jaarbericht 2015 van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC). In 2014 boden zij 64 procent van de vrijkomende huurwoningen aan beneden de hoge aftoppingsgrens van 618 euro. Dat was in 2013 59 procent.
Het Jaarbericht is de slankere opvolger van het Jaarboek, dat de AFWC tot dusver publiceerde. Het Jaarbericht bevat een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen op de Amsterdamse woningmarkt in het afgelopen jaar. De Federatie wil buiten het Jaarbericht om met meer actuele cijfers en onderzoeken komen.
Volgens het tussentijds aangepaste Bouwen aan de Stad 2, het akkoord tussen gemeente, corporaties en Huurdersvereniging Amsterdam (HA), moest minimaal de helft van alle te huur aangeboden corporatiewoningen een huur hebben onder de 618 euro, de aftoppingsgrens van de huurtoeslag voor gezinnen met kinderen. Daarnaast mocht maar een kwart worden aangeboden boven de liberalisatiegrens van 711 euro. Die afspraken werden gehaald: 64 procent had een aanvangshuur onder de aftoppingsgrens (was 59% in 2013); 15 procent zat in de vrije sector (was 17% in 2013). Ook in het meest geliefde woningmarktgebied 1 (met o.a. Centrum en Zuid) is het afgesproken minimum van 50 procent ruim gehaald: 62 procent lag onder de 618 euro (was 58% in 2013). Twintig procent (was 23 procent) ging naar de vrije sector. Deze cijfers zijn inclusief onzelfstandige studenten- en jongerenwoningen. De AFWC merkt op dat ook als deze buiten beschouwing worden gelaten, de aanbiedingsafspraken worden gehaald.
Ondanks de afgeslankte vorm bevat het Jaarbericht nog flink wat informatie, bijvoorbeeld over de Amsterdamse woningvoorraad naar eigendom. Het aandeel eigenwoningbezit steeg in de periode 1995-2013 van 11 naar 32 procent. De corporaties zagen hun aandeel in de woningvoorraad in de periode 1995-2015 afnemen van 58 naar 45 procent. In het Jaarbericht is duidelijk te zien dat het corporatiebezit in vijf van de zeven stadsdelen stevig is afgenomen in de periode 1999-2015. Alleen al Zuidoost, waar flink wat sociale huur door herstructurering plaats maakte voor koop, was goed voor 35 procent van de afname van het corporatiebezit. In de stadsdelen Oost en Centrum nam het corporatiebezit de afgelopen jaren wel in meer of mindere mate toe, dankzij de nieuwbouw op IJburg, in het Science Park, op het Westerdokseiland en Funen.
Jaarbericht en bijbehorende tabellen zijn te downloaden van de site van de AFWC.