Het college van Amsterdam heeft het plan voor leenfonds voor wooncoöperaties concreet gemaakt. Er komt een fonds van 20 miljoen euro. De gemeente promoot nieuwbouw door wooncoöperaties om meer betaalbare woonruimte te creëren. Inmiddels zijn de eerste kavels voor coöperaties uitgegeven, maar het blijkt uitermate lastig om voor deze woonvorm voldoende financiering aan te trekken. Nederlandse banken staan onwennig tegen deze collectieve woonvorm en willen hoogstens een deel van de nieuwbouwkosten financieren. Coöperaties kunnen nu ook bij het Amsterdamse fonds geld bijlenen.
Wooncoöperaties zijn een vorm van gemeenschappelijk wonen, waarbij de bewoners zelf hun gebouw ontwikkelen en zorgen voor het beheer en bestuur. De bewoners zijn daarmee zowel verhuurder als huurder van hun eigen woning en delen veel met anderen, zoals een tuin, een huishouden, ingekochte zorg of de opvang van kinderen.
Wethouder Ivens (Wonen) gelooft erg in deze 'nieuwe smaak op de woningmarkt': "We hebben het actieplan ‘Aan de slag met wooncoöperaties!’ vorig jaar vastgesteld, met daarin veertien beschikbare kavels voor wooncoöperaties en de aankondiging van het leenfonds. Het is binnen een jaar gelukt om het leenfonds op te tuigen. Dat we wooncoöperaties nu ook financieel kunnen aanjagen, is baanbrekend voor Nederland. Het leenfonds start met 20 miljoen, wat de komende jaren de bouw mogelijk maakt van zo’n vierhonderd betaalbare woningen in het sociale- of middensegment. ”
De gemeente gaat er bij leningen vanuit dat banken ongeveer 70 procent van de bouwkosten financieren en dat de leden minimaal 5 procent inbrengen. Voor het ontbrekende deel kunnen de wooncoöperaties een beroep doen op het leenfonds.
Dat fonds bestaat uit twee delen. Het eerste deel is voor de planvorming, van voorfinanciering tot het moment van erfpachtuitgifte. Dit is nodig omdat in deze fase de banken nog geen hypotheek verstrekken. De tweede lening is er om het gat in de financiering te dichten, met een maximum van 50.000 euro per woning. De lening heeft een looptijd van maximaal 15 jaar tegen een rentepercentage van 1,5 procent. De eerste wooncoöperaties hebben zich al gemeld bij de gemeente. Het voorstel wordt op 8 juli besproken in de gemeenteraad.