Overslaan en naar de inhoud gaan

ACTA nu domein van klussende student

ACTA nu domein van klussende student 

De ombouw van het ACTA-gebouw in Amsterdam Nieuw-West, voormalig opleidingscentrum voor tandartsen, tot tijdelijk studentencomplex en broedplaats is gestart. De nieuwe naam is GO-West. Op de begane grond en éénhoog komen bedrijfsruimtes met een café-restaurant, een feestzaal en ateliers. Op de hogere verdiepingen komen 460 studentenkamers.

ACTA GO-West

Het ACTA-gebouw aan de Louwesweg is het eerste leegstaande kantoorpand in Amsterdam dat wordt omgebouwd tot studentenhuisvesting. De eigenaar, woningcorporatie De Alliantie, heeft het gebouw daartoe overgedragen aan twee beheerders: de stichting Tijdelijk Wonen Amsterdam (TW-A) en Urban Resort. TW-A wordt verantwoordelijk voor het creëren en beheren van de woonruimtes van de tweede tot en met de achtste verdieping. Urban Resort geeft met een culturele broedplaats invulling aan de begane grond en eerste verdieping. Dezelfde organisatie deed hetzelfde met het Volkskrant-gebouw.

Het plan omvat circa 460 onzelfstandige eenheden met gemeenschappelijk sanitair en keuken/ontmoetingsruimte voor jongeren en studenten en circa 6.000 m2 werkruimte voor kunstenaars en ondernemers in de culturele sector. Op de begane grond komt een groot café-restaurant met de naam Station West; op eenhoog ateliers en een feestzaal voor de Marokkaanse gemeenschap. Een grote collegezaal wacht nog op een zinnige bestemming. Portefeuillehouder Paulus de Wilt hoopt dat daar de terugkeer van een bioscoop in Nieuw-West wordt verwezenlijkt.

Er wordt zo min mogelijk verbouwd. Niettemin zijn kostbare aanpassingen nodig, zoals plaatsing van sanitair, te openen ramen in de gehele gevel, een nieuwe cv-installatie en een zeer groot aantal scheidingswanden. De Alliantie financiert de verbouwing. De aanpassingskosten en beheerkosten moeten worden terugverdiend uit de huuropbrengsten.
De kale huur van de kamers wordt circa 215 euro. Daar komt nog 120 euro aan servicekosten bij. Daarbij is gerekend met een exploitatietermijn van tien jaar. De Alliantie gaat er namelijk van uit dat de wettelijke termijn voor tijdelijke bestemmingen wordt verruimd van vijf naar tien jaar (uitvoering motie Linhard). Minister Donner heeft al diverse malen aangegeven dat hij in het kader van de crisis- en herstelwet daartoe inderdaad zal besluiten.

Zelf klussen

Bijzonder in de aanpak is de zelfwerkzaamheid van de bewoners. Het beheer zal worden gedaan door studenten en actieve klussers krijgen korting op de huur. Deze aanpak is al eerder toegepast bij twee projecten in Utrecht. De motor achter deze aanpak is Jean Baptiste Benraad, oud-directeur bij de Rotterdamse studentenhuisvester Stadswonen. Benraad is medeoprichter van Transformatieteam, waarin deskundigen op het gebied van bouwregelgeving, bouwprojecten en fiscale zaken zitten. Zij hebben een draaiboek en model ontwikkeld voor tijdelijk gebruik. Daarbij wordt per pand een beheerstichting opgericht. 

Terwijl overal in de markt grote scepsis bestaat over de haalbaarheid van het ombouwen van kantoren tot woonruimte ziet Benraad grote mogelijkheden. Tenminst, voor tijdelijke herbestemmingen. “Je moet daarbij wel pragmatisch denken. Bijvoorbeeld: in de eerste opzet van de Alliantie zouden er conciërges komen. Dat bleek veel te duur. TW-A laat het beheer door de studenten zelf doen. We plaatsen het gemeenschappelijke sanitair en keukens op de plekken waar de leidingen liggen, en plaatsen daar de kamers omheen. De studenten gaan hun eigen scheidingswanden monteren. Zo kun je enorm veel geld besparen.” 
Het grootste probleem bij dit soort projecten is volgens Benraad de voorfinanciering van de verbouwing. In Utrecht wilde de gemeente borg staan, bij het ACTA-gebouw financiert De Alliantie de hele verbouwing. Benraad heeft er zijn hoop op gevestigd dat in de toekomst corporaties borg willen staan voor verbouwingsleningen. Particuliere eigenaren ziet hij dat niet doen.

Impuls voor Nieuw-West

Directeur Anne Wilbers van De Allantie is blij dat de ACTA deze bestemming krijgt: “Wij hebben geen traditie in studentenhuisvesting. Maar we verwachten dat het hier op deze plek een goede impuls kan geven aan de buurt en de verdere ontwikkeling van Nieuw-West.” De woningcorporatie investeert al jaren in de vernieuwing van de Staalmanbuurt schuin aan de overkant van de Johan Huizingalaan.

Benraad is ook betrokken bij de plannen voor herontwikkeling van andere leegstaande panden in de stad, waaronder het NISPA-gebouw in Zuidoost (Amstel III). Het zou daar gaan om 360 zelfstandige wooneenheden voor een periode van vijftien jaar.

Meer info: www.go-west.nu