Overslaan en naar de inhoud gaan

Woonbond: 'De Jonge zet drie stappen vooruit en weer twee terug'

Image

De Woonbond heeft gemengde gevoelens bij huurprijsplannen van het kabinet. De bond had de grens voor een maximale huurprijs liever hoger gezien. Ook kent De Jonge volgens hen te makkelijk extra punten toe, waardoor er tienduizenden sociale huurwoningen uit de particuliere huursector zullen verdwijnen. "Minister Hugo de Jonge zet met huurprijsregulering drie stappen vooruit, maar ook weer twee terug", zo vat de Woonbond de huurprijs-reguleringsplannen samen. 

Ook heeft de Woonbond grote problemen met het veranderen van de zogenaamde 'WOZ-cap' in het stelsel. Minister De Jonge haalt deze grens omhoog, door alleen op de nieuwe grens van straks 1.100 euro of 187 punten een WOZ-cap toe te passen. Hierdoor schuiven sociale huurwoningen vanwege een hoge WOZ-waarde door naar het duurdere segment.
“'De Jonge laat meer mensen schuilen onder de paraplu van de huurprijsbescherming, maar prikt er tegelijkertijd een paar flinke gaten in”, zegt Woonbonddirecteur Zeno Winkels. “Hij laat tienduizenden sociale huurwoningen weglekken door een rem op de WOZ-waarde juist weg te halen. Particuliere verhuurders van sociale huur gaan hier grif gebruik van maken met meer duurdere huur als gevolg. Dat mag de Kamer niet laten gebeuren.” 

Verder wil De Jonge meer of juist minder punten voor energielabels toekennen. De Woonbond vindt dat er te veel punten aan goede labels wordt toegekend, waardoor renovatie te makkelijk leidt tot het verdwijnen van sociale huurwoningen. De minpunten voor de slechtste labels (E,F en G) ziet de Woonbond wel als een goede prikkel om verhuurders in beweging te krijgen woningen te isoleren. 

En de Woonbond heeft kritiek op de beperking van de jaarlijkse huurverhoging van de 'middenhuur'. In de plannen van De Jonge gaat een maximum gelden van 0,5 procent boven de gemiddelde CAO-loonstijging. De Woonbond wil dat dit onder de gemiddelde CAO-loonstijging komt te liggen. “Anders sta je als volkshuisvestingsminister toe dat er jaar op jaar meer van het inkomen opgaat aan huur. Terwijl huurders in de vrije sector al veel van hun inkomen kwijt zijn aan wonen.”