Overslaan en naar de inhoud gaan

Oud CPB-directeur Coen Teulings waarschuwt voor gevolgen van wet betaalbare huur

Image

Coen Teulings, voormalig CPB-directeur en econoom, waarschuwt voor de Wet betaalbare huur. In het radioprogramma Sven op 1 zegt hij dat de wet op termijn mensen met weinig eigen vermogen benadeelt omdat het aanbod aan huurwoningen gaat afnemen.

"Het binden van huur aan regels is misschien geschikt voor Almelo, maar niet voor Amsterdam, omdat deze regulering niet overeenkomt met de marktverhoudingen." Hij voorspelt dat beleggers huurwoningen gaan verkopen en bewoners die een gereguleerde woning bemachtigen, weinig bereid meer zullen zijn om te verhuizen. "Als mensen de kans krijgen om ver onder de markt een woning in het centrum van Amsterdam te huren, zullen ze daar niet snel vertrekken. Deze woningen komen dan niet meer beschikbaar." 

Als deze mensen toch vertrekken, kiezen de eigenaren waarschijnlijk voor verkoop in plaats van verhuur, aldus Teulings: "Omdat de huurinkomsten ver onder de marktprijs liggen, kan de eigenaar veel meer krijgen bij verkoop." Teulings: “In feite zetten we mensen met weinig geld op grote achterstand.”

Ook de nieuwbouwproductie zal volgens hem last hebben van de nieuwe wetgeving, tenzij de overheid financieel inspringt: "Woningen zijn gewoon duur en als je onder de markt bouwt, moet de overheid uiteindelijk betalen."

Overigens is dat al jaren staande praktijk in Amsterdam. De gemeente 'betaalt' in de vorm van korting op de erfpacht. Of anders geformuleerd: levert in op potentiële inkomsten als alle grond zonder restricties was uitgegeven. Zo is een succesvolle bouwpraktijk ontstaan waarbij in de periode 2013-2023 - naast sociale huur - gemiddeld bijna 1.200 gereguleerde middeldure huurwoningen in aanbouw zijn genomen.
Teulings vergeet gemakshalve dat niet alleen bouwkosten maar ook grondspeculatie woningen duur maakt. Nieuwe wetgeving geeft gemeenten zonder eigen grond inmiddels de mogelijkheid om bij gebiedsontwikkelingen delen of percentages te bestemmen voor woningen in het betaalbare segment - sociaal en middelduur. In dat geval wordt de 'marktprijs' via het bestemmingsplan gedrukt.