De vrije sector huurwoningmarkt lijkt in navolging van de koopsector vast te lopen: “Er is een vicieuze cirkel van weinig aanbod, een almaar groeiende vraag en daardoor forse huurprijsstijgingen. Huurders stromen niet meer door omdat ze ergens anders de hoofdprijs moeten betalen", zegt directeur Onno Hoes van de NVM bij de presentatie van de cijfers van het vierde kwartaal. Het krappe aanbod stuwt de prijzen op. Nieuwe huurders betaalden in het vierde kwartaal van 2021 vergeleken met het laatste kwartaal van 2020 gemiddeld 7,1 procent meer voor een eengezinswoning en 8,4 procent meer voor een appartement.
De daling van het aantal nieuwe verhuringen is al langer gaande. In het laatste kwartaal zijn met name minder eengezinswoningen verhuurd (-16%); kennelijk zien veel gezinnen geen mogelijkheid de stap naar een koopwoning te maken, waardoor er weinig eengezinswoningen vrij komen. De verhuur van appartementen liet nog wel een plus zien (+3,9%), met name door oplevering van nieuwbouwappartementen. Dat zal een van de redenen zijn waarom het gemiddelde woonoppervlakte van verhuurde woningen al enige jaren gestaag daalt; in stedelijke gebieden wordt compact gebouwd. Sinds 2014 is de woonoppervlakte van nieuw verhuurde woningen (eengezinswoningen én appartementen) teruggelopen van gemiddeld 109 naar 88 vierkante meter. In diezelfde periode is de gemiddelde huurprijs gestegen van 9 naar 14 per vierkante meter.
De grootste prijsstijgingen vonden plaats in Arnhem (+16%) en Almere (+12%). Van de vier grote steden noteren Rotterdam en Den Haag met respectievelijk +10,7 en +9,1 procent de grootste stijgingen. De regio Amsterdam/Amstelveen stijgt met +6,5 procent op jaarbasis, terwijl de prijzen daar in het tweede en het derde kwartaal nog daalden. De gemiddelde huurprijs in de hoofdstad is nu 20 euro per vierkante meter. Haarlem wijkt af en laat een flinke huurprijsdaling zien. De krapte aan huurwoningen zit vooral in het middensegment, stelt voorzitter Sander Groot van VGM NL. In het hoge huursegment (>€1.250) is juist sprake van groeiende leegstand, zo meldde vastgoedbeheerder MVGM kort geleden op basis van onderzoek van Watson+Holmes.
De huurmarktcijfers van VGM NL & NVM ontstaan uit circa 50.000 huurtransacties in de vrije sector op jaarbasis. Dit is volgens eigen zeggen een marktaandeel van ongeveer 50 procent. Kort geleden meldde ook woningverhuurplatform Pararius op basis van eigen verhuurcijfers dat de huren in de vrije sector weer in rap tempo stijgen, na een terugval sinds het uitbreken van de pandemie. Pararius kwam over het vierde kwartaal op een stijging van 5,3 procent ten opzichte van een jaar eerder.