Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook energiesteun bij blokaansluiting; ruim 1.100 euro in eerste helft 2023

Image

Bewoners van appartementen met een gedeelde aansluiting voor zowel warmte of gas, als elektriciteit krijgen in de eerste helft van dit jaar ruim 1.100 euro compensatie voor de hoge energieprijzen. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Voor onzelfstandige wooneenheden bedraagt de compensatie 477 euro. Wie alleen gas of warmte of alleen elektriciteit afneemt via een gedeelde aansluiting, krijgt een deel van het bedrag.

Volgens Economische Zaken hebben ongeveer 700.000 mensen een blokaansluiting. Deze huishoudens kunnen geen gebruik maken van het prijsplafond dat begin dit jaar is ingegaan. Het gaat hier om huishoudens die een gas-, warmte- of stroomaansluiting delen, zoals flats, studentenhuizen of woongroepen. 
Ook voor de tweede helft van 2023 zal sprake zijn van een compensatieregeling. De hoogte daarvan is afhankelijk van de ontwikkeling van de gas- en elektriciteitsprijzen, maar bedraagt minimaal veertig procent van de compensatie in de eerste zes maanden van dit jaar.

De genoemde bedragen zijn een indicatie, aldus het departement. Er wordt met spoed aan een regeling gewerkt. Naar verwachting worden de definitieve bedragen half februari bekendgemaakt. Onder andere woningcorporaties hadden om indicatieve bedragen gevraagd. Zij kunnen daar rekening mee houden bij het vaststellen van de voorschotten voor energie die zij bij hun huurders in rekening brengen. Aedes adviseert woningcorporaties de servicekosten alvast aan te passen. “Eindelijk komt er lucht voor onze huurders in woningen met een blokaansluiting. Waar compensatie al geregeld was voor bijna iedereen, bleef deze groep achter. Juist de groep mensen die het al zo zwaar heeft. Fijn dat corporaties nu voor verlichting kunnen zorgen door minder servicekosten te berekenen, een wens die ze al heel lang hebben. Het heeft echter wel veel te lang geduurd”, aldus Aedes-voorzitter Martin van Rijn.

Het Rijk overweegt nog om in bepaalde gevallen geen subsidie uit te keren om overcompensatie te voorkomen. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een vast contract dat het hele jaar onder het niveau van het prijsplafond zit, of wanneer er sprake is van een aansluiting met een relatief klein aantal huishoudens die vaak al van het prijsplafond kunnen profiteren. Ook wordt een maatregel overwogen - vooral gericht op kleine complexen - waarbij er voor één wooneenheid minder subsidie wordt gegeven dan er in het pand aanwezig is. Dus voor een collectieve aansluiting met drie wooneenheden twee keer de compensatie. Dit omdat veel blokaansluitingen wel voordeel ter hoogte van één huishouden ontvangen onder het prijsplafond.