Overslaan en naar de inhoud gaan

NVM: herstel woningmarkt zet door

Image

Het herstel op de woningmarkt zet in het derde kwartaal van 2013 door. Het aantal door NVM-makelaars verkochte woningen is met 10 procent gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal, naar 22.700. In de totale markt gaat het om naar schatting 30.700 woningen. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Het vorig kwartaal liet ook al een flinke stijging zien van het aantal transacties. De woningprijzen liggen nog altijd 3,6% lager dan een jaar geleden, maar de snelle daling is er volgens de NVM eruit. Dit kwartaal is er slechts 0,6% van de prijs afgegaan. De verkoopprijs van de gemiddelde woning in Nederland ligt nu op 205.000 euro.
In Amsterdam stegen de prijzen met 2,4 procent ten opzichte van een jaar eerder en nam het aantal transacties met bijna 14 procent. De gemiddelde transactieprijs was 228.000 euro.
De branchevereniging concludeert dat vertrouwen onder woningkopers terug is. NVM-voorzitter Ger Hukker. “Allereerst zorgen de lage rente en de flink gedaalde prijzen voor een verbeterde betaalbaarheid. Daar komt bovenop dat een deel van de consumenten het gevoel heeft dat de prijzen het dieptepunt bereikt hebben of op korte termijn zullen bereiken, mede ingegeven door berichten vanuit de banken en de politiek in de media. Koopwoningen worden daarnaast aantrekkelijker ten opzichte van huurwoningen, omdat de huurprijzen stijgen. Een deel van de consumenten heeft bovendien de verhuiswens al lange tijd uitgesteld en gaat nu bewegen.”

De NVM-voorzitter tekent aan dat niet de hele woningmarkt profiteert van het herstel. “Het gaat op dit moment met name in de Randstad een stuk beter, laten onze leden in die regio weten. Veel regio’s blijven echter duidelijk achter bij de Randstad. Vooral in krimpgebieden en op het platteland zien de NVM-makelaars nauwelijks tekenen van herstel.”

De meest dynamische woningmarkten ziet de NVM in de innovatieve, zakelijke universiteitssteden. Naast de traditionele toppers Amsterdam en Groningen doen Leiden, Enschede en Eindhoven het ook opvallend goed. De omgeving Oss-Uden-Veghel, het noordoosten van de provincies Friesland, Groningen en Drenthe, en de regio achter Arnhem zijn juist gebieden die zwak presteren. Hukker: “Er is een bepaalde ‘harde kern’ van verkopers, die te lang vasthoudt aan te hoge woningprijzen. Daardoor blijft de markt op slot. Dit leidt vervolgens weer tot negatief marktsentiment.”

Trefwoorden