Overslaan en naar de inhoud gaan

Steeds meer verzet tegen verhuurderheffing

Image

Het verzet tegen de verhuurderheffing groeit, zo bleek bij het NUL20 Verkiezingsdebat. Een toenemend aantal partijen wil de heffing afschaffen, verminderen of omzetten in een investeringsverplichting. De VVD wil daarentegen de heffing verdubbelen. Volgens Kamerlid Roald van der Linde kunnen de corporaties dat makkelijk betalen. Ze bulken volgens hem van het geld en hebben dat de afgelopen jaren onvoldoende ingezet om woningen te bouwen en te verduurzamen.

Bestuursvoorzitter Marien de Langen van Stadgenoot riep tijdens het debat de landelijke politiek op de verhuurderheffing te herzien. Die heeft volgens hem aantoonbaar gezorgd voor hogere huurprijzen en minder nieuwbouw.
De VVD wil de verhuurderheffing verhogen, mede als prikkel aan de corporaties om meer woningen te verkopen. De PvdA wil de heffing verlagen en bovendien gebruiken voor investeringen in betaalbare woningen. Daartoe wil de PvdA ook een Woonfonds oprichten. Woordvoerder Albert de Vries: "Daarmee kun je extra investeringen doen op plekken waar dat anders niet mogelijk is. Vergelijk het met de vroegere ISV-gelden." Sadet Karabulut (SP) wil de verhuurderheffing afschaffen en omzetten in huurverlaging en een investeringsplicht. Ook GroenLinks wil de verhuurderheffing omzetten in investeringen voor nieuwbouw betoogde Nevin Özütok. D66 is voorzichtiger, maar wil wel een hogere korting op de verhuurderheffing voor investeringen in nieuwbouw. 50PLUS wil volgens kandidaat-Kamerlid Gerrit-Jan van Otterloo helemaal af van de verhuurderheffing.

Vandaag spreekt ook een grote verzameling maatschappelijke organisaties zich uit tegen de verhuurderheffing. De FNV, Milieudefensie, ouderenorganisatie KBO PCOB en tal van andere organisaties hebben zich bij deze oproep van de Woonbond aangesloten. In een gezamenlijk manifest roepen zij het volgende kabinet op deze belasting af te schaffen.