De Huurdersvereniging Amsterdam (HA) waarschuwt de fractievoorzitters van de Tweede Kamer in een brief voor de gevolgen van het gebruik van de WOZ in het woningwaarderingsstelsel. Het effect is volgens de HA dat in gespannen woningmarkten de aanvangshuren nog verder gaan stijgen en meer woningen worden geliberaliseerd. Daarnaast wordt de werking van de huurtoeslag ondergraven en zal het gebrek aan doorstroming verergeren. Bovendien wordt volgens de HA de rechtsbescherming van huurders ondergraven omdat huurrecht en belastingrecht worden vermengd.
Met de voorgenomen introductie van de WOZ in het puntenstelsel wil minister Blok de populariteit van de woonlocatie tot uitdrukking brengen in de maximale huur. Tot dusver worden daarvoor - sinds 2011 - de schaarstepunten gebruikt. Daardoor kregen alle woningen in en rond Amsterdam er 25 of 15 punten bij. De huidige wijzigingsvoorstellen heeft volgens de HA als effect dat de gemiddelde maximale huur in de hoofdstad wederom met zo'n 5 procent zal stijgen en in het centrum wel met 16 procent. De WOZ-component gaat in dat stadsdeel wel voor 40 procent het puntentotaal - en dus de maximale huurhoogte - bepalen, aldus de HA. Buiten de ring daalt de maximale huur. Dat zal de segregatie in de stad en met de rest van het land vergroten, waarschuwt de HA.
De HA verwacht dat er nog minder woningen zullen worden aangeboden onder de hoge aftoppingsgrens van de huurtoeslag (=597 euro). Dat aanbod is de laatste jaren al fors gedaald, als studentenwoningen niet worden meegerekend. De HA voorziet een voortgaande krimp van het aanbod en een verdere verslechtering van de doorstroming. De vaststelling van de WOZ wordt straks voor huurders belangrijker dan voor eigenaar/bewoners. De HA verwacht dan ook dat veel huurders bezwaar gaan maken tegen WOZ-beschikkingen.
"Ook nu dreigt een enorme wijziging per ministerieel besluit aan uw Kamers voorbij te gaan," zegt Winnie Terra, interim-voorzitter van de HA in de brief. Ze roept de fracties op tot een gedegen debat over het voorgenomen besluit.