De spanning op de markt voor studentenkamers neemt de komende jaren licht af, aldus Kences, de brancheorganisatie voor studentenhuisvesting. Er zijn tot 2021 nog 18.000 extra studentenkamers nodig, maar de jaarlijkse productie is de komende jaren groter dan de stijging van het aantal uitwonende studenten. Het aantal studenten groeit de komende jaren minder hard, door een minder sterk groeiende instroom en verwachte kortere studieduur.
"We dachten dat de nieuwbouwproductie alleen de groeiende vraag bij zou kunnen houden, maar er is nu zelfs kans op het wegwerken van tekorten. Goed nieuws voor toekomstige studenten", zo stelt Kences-directeur Vincent Buitenhuis bij de presentatie van de nieuwste monitor studentenhuisvesting.
Het aantal studenten neemt volgens de monitor tot 2021 met 48.000 toe. In Amsterdam groeit het aantal studenten met 12.000. Daarna volgen Utrecht (4000), Groningen (3600) en Rotterdam (3400). Dat zijn de steden waar nu ook al de meeste studenten studeren. Verhoudingsgewijs wordt de sterkste groei (van meer dan 10%) verwacht in Almere, Wageningen, Amersfoort, Amsterdam, Hilversum, Delft en Den Bosch.
Tweederde van de studenten deelt douche, toilet of keuken Zij betalen gemiddeld 346 euro per maand. Zo'n 11 procent van de studenten woont op kamers met eigen douche, toilet en soms ook eigen keuken. Zij betalen gemiddeld 457 euro. De resterende 22 procent woont zelfstandig in een 'gewone woning' (eventueel met partner of huisgenoten) en betaalt gemiddeld 540 euro per maand. Hierbij zijn er de nodige verschillen per stad. In Amsterdam zijn er relatief weinig kamers voor minder dan 300 euro. In Nijmegen, Leiden, Eindhoven, Den Bosch en Tilburg wordt een relatief flink aantal kamers verhuurd voor minder dan 300 euro. De genoemde bedragen zijn bruto woonlasten (inclusief servicekosten, maar exclusief eventuele huurtoeslag).
Student kiest voor betaalbaar wonen
De onzelfstandige studentenkamer is nog steeds heel populair onder studenten. Bijna 40 procent van de verhuisgeneigde studenten geeft aan graag een kamer met gedeelde voorzieningen te willen. Ruim een kwart van de studenten wil het liefst woonruimte met eigen voorzieningen, maar vindt de prijs daarvan te hoog. Een derde van de verhuisgeneigden is op zoek naar een reguliere (starters)woning die ze met een partner of huisgenoot willen delen. In de huidige marktomstandigheden zijn de kleine kamers zonder eigen voorzieningen populair onder studenten, vanwege de prijs en de beschikbaarheid.
Meer informatie: www.wonenalsstudent.nl.