Het Solids-concept heeft niet aan de hoge verwachtingen van zijn initiatiefnemers voldaan. Dat blijkt uit een evaluatie van het woningexperiment door onderzoeksbureau Inbo. Er is minder variatie in bewoners en bedrijven dan gehoopt. Op IJburg wordt wegens aanhoudende leegstand het gebouw voor miljoenen verbouwd tot reguliere huurwoningen in het middensegment.
‘Een extreem en radicaal experiment’. Zo typeert onderzoeker Guido Wallagh van onderzoeksbureau Inbo het initiatief van ex-Stadgenootbestuurder Frank Bijdendijk voor de twee bestemmingsvrije nieuwbouwpanden. In 2011 konden belangstellenden via een veiling bieden op de 7000 vierkante meter aan flexibele huurcasco’s op IJburg en in Oud-West. Om gebruikers bij de inbouw zoveel mogelijk vrijheid te geven, hadden de gebouwen een flinke overmaat en waren tal van uitzonderingen op reguliere regels gemaakt.
Stadgenoot wilde met de Solids gebouwen realiseren met een grote variatie aan functies en gebruikers. Op IJburg is dat niet gelukt. Naast twee winkels en een hotel raakte de corporatie een deel van de ruimte alleen kwijt aan sociale huurders die buiten Woningnet om een woning wisten te bemachtigen. De overblijvende vierkante meters worden dit jaar voor miljoenen euro’s omgebouwd tot reguliere middensegmentwoningen. Aan de Eerste Constantijn Huygensstraat ontstond op het eerste oog een betere gebruikersmix. Toch wisten naast de vrije sector huurders en sociale huurders drie hotelondernemers ‘beslag te leggen’ op de helft van het gebouw. Dat leidt in de praktijk tot overlast en ontevreden bewoners die zich door Stadgenoot onvolledig voelen voorgelicht.
Door de hoge stichtingskosten - tweemaal zoveel als gebruikelijk -, de slechte woningmarkt en de veranderde taakopvatting van corporaties gaat Stadgenoot niet verder met de Solids. Toch ziet corporatiebestuurder Gerard Anderiesen mogelijkheden om de ideeën achter deze gebouwen in te zetten bij de transformatie van lege kantoren. “Voor beleggers blijft het een interessant concept.”