De huurdersorganisaties van Ymere, Stadgenoot en de Alliantie Amsterdam, bewonersvereniging De Samenwerking en zeven andere organisaties van huurders zijn mordicus tegen opnieuw een enorme huurverhoging. In een open brief namens vierhonderdduizend huurders aan minister Keijzer en de Tweede Kamer verklaren zij dat ‘een huurexplosie onacceptabel is’. Afgelopen juli werd de sector al geconfronteerd met de grootste huurstijging in dertig jaar. Voor komend jaar dreigt een herhaling met een nóg hogere jaarlijkse huurverhoging van meer dan zes procent. Veel huurders komen moeilijk rond en staat het water aan de lippen.
“Als huurders betalen we zoveel huur omdat de overheid geen subsidie geeft voor de sociale huursector. Alle grote opgaven moeten betaald worden uit huurinkomsten. Het grote aantal nieuwe sociale huurwoningen dat we nodig hebben om de wachtlijsten terug te dringen wordt volledig bekostigd uit onze maandelijkse huur. Zo ook het verduurzamen en aardgasvrij maken van sociale huurwoningen. Dit systeem is niet langer vol te houden voor huurders.”
Maar het is volgens de vertegenwoordigers van de huurders nog onrechtvaardiger. “De overheid geeft niet alleen geen subsidie aan de sociale huursector, ze blijft het ook flink belasten. Na het afschaffen van de verhuurderheffing is het nog niet klaar. Woningcorporaties betalen jaarlijks ruim een miljard aan winstbelasting, terwijl ze geen winst mogen maken. Sterker nog, met de zogenoemde ‘ATAD’ behandelt de regering corporaties fiscaal hetzelfde als commerciële multinationals.”
Ook hekelen de huurders de beloftes van de politiek dat de bestaanszekerheid van mensen met lagere inkomens wordt verbeterd. “Tijdens de verkiezingen van 2023 ging het over bestaanszekerheid en de woningnood. Wij zien dat met deze torenhoge huurverhogingen de bestaanszekerheid niet wordt verbeterd. De armoede neemt toe, terwijl de huren verder worden verhoogd. De woningnood neemt niet af, veel gemeenten bouwen de komende jaren veel te weinig sociale huurwoningen en zo nemen de wachtlijsten alleen maar toe. Over de eerste helft van 2024 bouwden maar liefst 203 gemeenten 0 (!) sociale huurwoningen. Waarom wordt ons dan gevraagd om volgend jaar 6% meer huur te betalen om woningen mee te bouwen?”
De brief is een initiatief van de elf grootste huurdersorganisaties in Nederland. Zij vertegenwoordigen ruim 400.000 hurende huishoudens in vaak kwetsbare wijken. De roep om een minder drastische huurverhoging – veroorzaakt door de wettelijke koppeling tussen huurverhoging en stijging van de CAO-lonen – klinkt al langer. De Woonbond suggereerde eerder een keuzemodel: de verhoging koppelen aan de stijging van de CAO-lonen of de inflatie, afhankelijk van de laagste uitkomst. Ook de hoge winstbelasting voor corporaties staat op de politieke agenda, maar volgens minister Keijzer ontbreekt het de coalitie aan financiële middelen om anders te handelen.