Overslaan en naar de inhoud gaan

'Impasse doorbroken': er gloort in Almere weer enige hoop op de aanleg van de IJmeerlijn

Image

Volgens de Flevolandse gedeputeerde Jan de Reus is de "impasse rondom de IJmeerverbinding en de realisatie van Pampus doorbroken". Almere heeft een tweede verbinding met Amsterdam altijd als voorwaarde gesteld voor de ontwikkeling van een grote bouwlocatie aan de westpunt van de stad: Almere Pampus. Niets is overigens nog zeker: Rijk en regio hebben alleen afgesproken alternatieve financiering voor de IJmeerverbinding te gaan onderzoeken.

De IJmeerverbinding is een oeververbinding tussen Almere en Amsterdam IJburg via het IJmeer. Deze ontsluiting maakt in Flevoland de weg vrij voor de bouw van tienduizenden woningen. Almere Pampus aan de westzijde van Almere biedt ruimte voor de bouw van 25.000 tot 35.000 woningen. Over de IJmeerverbinding wordt al zo’n twintig jaar gesproken, maar nimmer maakte het Rijk er geld voor vrij. Volgens De Reus is de huidige impasse met de afspraak tijdens de jaarlijkse BO MIRT bijeenkomst doorbroken. Bij de verdeling van de meerjarige infrastructuurgelden (MIRT) eind 2022 werd de IJmeer-verbinding niet genoemd, terwijl er in totaal 4,1 miljard euro werd gereserveerd voor andere projecten in de Metropoolregio Amsterdam (MRA).

Het kabinet werd vertegenwoordigd door minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en de minister en staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Barry Madlener en Chris Jansen. Afgesproken is dat de MRA volgend jaar samen met het Rijk een verkenning uitvoert naar de mogelijkheden van alternatieve - bijvoorbeeld private - bekostiging van de IJmeerverbinding. Een andere afspraak is dat wordt begonnen met de uitwerking van de eerste fase van woningbouw in Almere Pampus. Doel is om vóór 2030 te starten met de bouw van 7.500 woningen. Voor een hoogwaardige OV-verbinding (HOV-verbinding) tussen dit nieuwe stadsdeel en Almere Centraal reserveert het kabinet 54 miljoen euro.