De vier maanden oude Wet betaalbare huur kan beter worden teruggedraaid. Dat stelde president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) in een interview met het ANP tijdens de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds:‘Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald’. De wet heeft als doel meer betaalbare huurwoningen beschikbaar te maken, maar als de huurprijzen niet zakken, beleggers hun woningen verkopen en nieuwbouwprojecten slecht van de grond komen, schiet de wet zijn doel voorbij, is de analyse van de bankpresident.
Hoewel de wet pas per 1 juli van kracht is, heeft die volgens Knot zijn schaduw vooruit geworpen. Het is opmerkelijk dat de bankpresident een oordeel geeft over wetgeving die nog maar enkele maanden van kracht is. Knot spreekt in het interview dan weer geen oordeel uit over de fiscale ingrepen die beleggen in huurwoningen de afgelopen jaren minder aantrekkelijk hebben gemaakt.
Woonbonddirecteur Zeno Winkels is verrast door de uitspraken van Knot. Hij wijst er op dat de bankpresident zich vooral baseert op de forse afname van verhuringen in de vrije huursector in het derde kwartaal. "Dit gaat juist over het dure huursegment waar ook na de invoering van de Wet betaalbare huur geen sprake is van regulering." Het tegengaan van woekerprijzen is volgens Winkels een onmisbaar onderdeel van de strategie om uit de wooncrisis te komen. "Dat er nu een aantal woningen terugvloeit naar de koopsector, dat eerder door beleggers is opgekocht voor te dure verhuur, is goed voor kopende starters. Tegelijkertijd zien we dat het aantal woningen in de huurmarkt vooralsnog redelijk op peil blijft."
Uitponding
Het aantal huurwoningen is inderdaad in de eerste helft van dit jaar gelijk gebleven. Dat komt door onder meer nieuwbouw en transformatie. Minister Keijzer van Volkshuisvesting meldde vorige week dat het aantal bestaande huurwoningen van private verhuurders met ongeveer 11.000 woningen is afgenomen in de eerste zes maanden. Het aantal verkopen van investeerders lag weliswaar op hetzelfde niveau als in voorgaande jaren, maar de aankoop van woningen door investeerders nam af. De bestaande voorraad van private verhuurders is met ongeveer 11.000 woningen afgenomen (dit is exclusief het effect van nieuwbouw, transformatie e.a.). Het Kadaster registreerde in de eerste helft van 2024 een totaal aantal aankopen van private investeerders van 10.600 en een totaal aantal verkopen van 21.500 woningen.
Om "een beter beeld te krijgen" wil de minister de ontwikkelingen op de huurmarkt nauwlettend in de gaten houden. Volgend jaar staat een evaluatie van de huurwet op de rol.