Overslaan en naar de inhoud gaan

Corporaties leverden bijna 3.000 nieuwe woningen op in de Metropoolregio Amsterdam

Image

Vorig jaar hebben de woningcorporaties in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) 2.986 nieuwe woningen opgeleverd. Daarvan zijn er 2.650 sociale huurwoningen, een kwart van de totale nieuwbouwproductie in de MRA. Dit blijkt uit het Jaarbericht 2024 van het Platform Corporaties MRA. De nieuwbouwproductie van corporaties groeit, maar de streefaantallen uit de MRA Woondeal worden nog lang niet gehaald. Daarvoor is het volgens directeur Anne-Jo Visser nodig dat de corporaties meer mogelijkheden krijgen om te bouwen. "Zeker nu het Rijk van alle gemeenten vraagt om voldoende sociale huur te bouwen.” Overigens hebben de corporaties juist vanwege onzekerheid over voldoende locaties en andere knelpunten die woondeal uit maart 2023 niet ondertekend.

Het Platform Corporaties MRA is eind 2022 opgericht om de regionale samenwerking tussen corporaties te versterken. Begin 2024 verhuurden de 28 woningcorporaties in de dertig MRA-gemeenten bijna 400.000 woningen. Het jaarbericht van het Platform Corporaties MRA biedt een actueel beeld van deze woningen en hun bewoners en gaat ook in op de verhuringen die in 2023 hebben plaatsgevonden.

Toename sociale voorraad

Bijna de helft van het corporatiebezit in de MRA staat in de hoofdstad. In Amsterdam zijn vorig jaar ook veruit de meeste nieuwe corporatiewoningen toegevoegd (1.912), gevolgd door Almere-Lelystad (450) en de subregio Amstelland-Meerlanden met 301 woningen. In 2023 zijn ook 555 corporatiewoningen gesloopt en 1.033 verkocht. Per saldo is de voorraad corporatiewoningen in de MRA met 1.278 woningen gegroeid. De totale woningvoorraad groeide in de 30 gemeenten in 2023 met 12.500 woningen. De netto bijdrage van de woningcorporaties aan de groei van de woningvoorraad is daarmee iets meer dan 10 procent. 

Verhuringen

Een op de drie woningen in de MRA en 93 procent van de sociale huurwoningen wordt verhuurd door een corporatie. 44 procent bestaat uit appartementen. Van alle woningen heeft bijna 80 procent een huur tot de zogeheten tweede aftoppingsgrens, een grenswaarde met recht op volledige huurtoeslag voor de doelgroep die daarvoor in aanmerking komt. In 2023 zijn er ruim 35.000 corporatiewoningen verhuurd of in gebruik genomen. Ruim 20.000 daarvan zijn reguliere verhuringen.   

Verduurzaming

De woningcorporaties investeren niet alleen in nieuwbouw maar ook in de kwaliteit van bestaande woningen. In 2023 hebben de corporaties 3.819 woningen ingrijpend gerenoveerd. Tegelijkertijd zijn zij ook bezig om hun woningen te verduurzamen. Zoals afgesproken in de Nationale Prestatieafspraken (NPA) krijgen woningen met een energielabel E, F of G daarbij de hoogste prioriteit. In 2023 is het percentage corporatiewoningen met een dergelijk label afgenomen van 13 naar 10 procent.