Overslaan en naar de inhoud gaan

Verdere vertraging dreigt voor transformatie Food Center Amsterdam naar woonwerkwijk

Image

De herstructurering van het Food Center Amsterdam tot de woonwerkwijk Marktkwartier met 1.600 à 1.700 woningen zit muurvast, zo meldt Het Parool in een reconstructie. De projectontwikkelaars VolkerWessels Vastgoed en Ballast Nedam hebben begin oktober de stekker getrokken uit het overleg met de ondernemers van het Food Center over de transformatie van het gebied. ‘We hebben goed nagedacht over de implicaties en zijn tot de conclusie gekomen dat een nieuw Food Center er niet komt zolang wij met de Vereniging Herstructurering Food Center verdergaan.’ Die vereniging bestaat uit tientallen veelal zelfstandige ondernemers die actief zijn op het terrein.

VolkerWessels Vastgoed en Ballast Nedam zijn volledig verantwoordelijk voor het realiseren Food Center en een nieuwe woonwijk. Zij wonnen eind 2013 de gemeentelijke tender voor de transformatie van het gebied met de centrale Markthal als toekomstige publiekstrekker. Het consortium werd niet alleen verantwoordelijk voor de bouw en financiering, maar ook voor de exploitatie en het beheer van het nieuwe Food Center voor een periode van 25 jaar. De gemeente zou maximaal 20 miljoen euro bijdrage aan de verandering naar een levendig gebied.

Uit de reconstructie van Het Parool komt naar voren dat er vanaf het begin conflicten zijn met de ondernemers op het terrein. Zij moeten grond en gebouwen afstaan en willen daar iets voor terug. Maar de voorstellen van de ontwikkelaars worden keer op keer afgewezen. Volgens de ontwikkelaars lijkt de vereniging niet geïnteresseerd in het bereiken van oplossingen. Omgekeerd voelen de ondernemers zich voortdurend klemgezet. "Waar zij rekenen op maatwerk – de een heeft bijvoorbeeld diepvriescellen nodig, de ander alleen koelruimte – biedt Marktkwartier hun alleen kale ruimte. Dat voldoet volgens hen niet aan de afspraken." De ondertussen almaar stijgende kosten van het project en gemeentelijke duurzaamheidseisen zetten de realisatie van het project verder onder druk.

Vanwege de voortdurende tweespalt werd begin 2023 via de gemeente een externe bemiddelaar aangesteld. Maar het voorstel dat beide partijen vervolgens gezamenlijk ontwikkelden werd in juli 2024 door de ondernemers weggestemd. Belangrijkste struikelblok: de lage waarde die wordt geboden voor hun oude onderkomen. Dat was voor het consortium Marktkwartier de druppel. Sindsdien bevindt de projectontwikkeling zich in een impasse ondanks inspanningen van diverse wethouders. In ondernemerskringen zou worden geopperd de woningbouw met juridische procedures te traineren zolang er voor hen geen aanvaardbare oplossing komt.

Benadrukken
Toon niet groot