Het aandeel buitenlandse studenten dat naar Nederland komt, neemt jaar op jaar toe. Het vorige collegejaar waren het er 123.000, waarvan het merendeel (85.000) universitair onderwijs volgt. Bij de Universiteit van Amsterdam komt inmiddels 35 procent uit het buitenland. De nadelen daarvan, voor de kwaliteit van het onderwijs en voor de woningsector, worden steeds duidelijker.
Klik op grafiek voor vergroting
De politiek reageert daar traag op. Maar minister Dijkgraaf heeft vanaf collegejaar 2024-25 maatregelen beloofd waarmee universiteiten die groei kunnen indammen.
Ondertussen waarschuwen de Amsterdamse universiteiten buitenlandse studenten vooral niet te komen als ze geen kamer hebben. In hoeverre dat enig effect heeft, is nog niet duidelijk. Maar de tekenen zijn niet hoopvol. De groei lijkt door te zetten. Uit cijfers van het IND valt althans op te maken dat het huidige studiejaar van start is gegaan met meer internationale studenten van buiten de EU. En ook Kences, koepelorganisatie van studentenhuisvesters, verwacht een verdere stijging van het aantal internationals.
Zo’n driekwart van de buitenlandse studenten komt van binnen de EU, met name uit Duitsland en Spanje. Van buiten de EU staan de Chinezen met stip op nummer 1. De groei zit vooral bij de universiteiten, niet bij het hoger beroepsonderwijs.
Amsterdam is bij uitstek populair. De Universiteit Amsterdam bood in 2022 onderwijs aan ruim 42.000 studenten waarvan 35 procent uit het buitenland.
(bron: UvA)
Meer blijvers
Overigens blijven steeds meer internationale studenten na het behalen van hun diploma (enige tijd) in Nederland werken, zo blijkt uit CBS-onderzoek. Van de afgestudeerden uit het studiejaar 2018/’19 had 32 procent een jaar na het behalen van het diploma werk in Nederland. In eerdere jaren lag dat aandeel ruim boven de 20 procent.
Huisvesting
Het overgrote deel van de buitenlandse studenten (91%) die voor een korte periode hier studeren (de ‘studiemobielen’) woont in de eigen studiestad. Kences-corporaties (zoals De Key en DUWO) huisvesten in samenwerking met de onderwijsinstellingen 69 procent van de shortstay studenten. Die wonen in ingerichte kamers. Ook de meeste internationale diploma-studenten (78%) woont in de plaats van de onderwijsinstelling.
Nederlandse studenten zijn vaker thuis blijven wonen. Het aandeel uitwonende studenten nam af van 52 naar 44 procent in de periode 2014-2022 (LMS 2023). Die daling zette in bij de invoering van het leenstelsel. Studenten geven aan dat de onbetaalbaarheid van woonruimte de belangrijkste reden is om ‘thuis’ te blijven wonen. Kences voorspelt dat met de invoering van de basisbeurs het aantal uitwonende Nederlandse studenten weer zal stijgen. Als ze tenminste woonruimte vinden… •