Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste verdieping

  • Oudste deel van de New Town is aan grote opknapbeurt toe
    Ook New Towns worden ouder. De bewoners van Almere Haven, met de oudste wijken van de stad, hebben behoefte aan nieuwe voorzieningen, betere openbare ruimte en duurzame woningen. De gemeente wil ook zo’n 2.500 nieuwe woningen toevoegen, speciaal voor jongeren en ouderen.
  • Woningproductie Almere valt ver terug
    Almere bestaat bijna 50 jaar. En net als bij de start wordt van de gemeente ook nu een forse bijdrage verwacht in het oplossen van de woningnood. Daarvoor is grond, daarvoor zijn plannen. Maar de realisatie ervan blijft flink achter bij de doelstellingen. Terwijl de ambities recent nog verder zijn opgeschroefd, lijkt de bouw van al die woningen verder uit beeld te raken.
  • De ultieme zelfbouwwijk Oosterwold trekt vanuit de hele wereld belangstelling. Het is een vrijplaats voor pioniers en zelfstandige geesten. Kopers van kavels zoeken het zelf maar uit; niet alleen de bouw van hun huis, maar ook de aanleg van wegen en waterzuivering. Er wordt in lage dichtheid gebouwd; eigenaren moeten een fors deel van hun grond gebruiken voor ‘stadslandbouw’. De organische gebiedsontwikkeling op deze schaal is uniek. De kernwaarden: veel stadslandbouw, gemeenschapsvorming en architectonische vrijheden.
  • Ook nieuw provinciebestuur stelt IJmeerverbinding als voorwaarde
    Almere Pampus biedt de komende 25 jaar ruimte voor de bouw van 25.000 tot 35.000 woningen. Maar of het ooit wordt ontwikkeld, is afhankelijk van de aanleg van de IJmeerverbinding. Wel treft de gemeente Almere in samenwerking met het Rijksvastgoedbedrijf alvast de nodige voorbereidingen.

Tweede verdieping

  • Vernieuwing Middengebied Kolenkitbuurt na twintig jaar afgerond
    Onherkenbaar: midden in de Kolenkitbuurt is de zo kenmerkende naoorlogse strokenbouw vervangen door een compleet nieuwe wijk. Met gesloten bouwblokken, autoloze straten en twee keer zoveel woningen als eerst. Eigen Haard deed twintig jaar over deze metamorfose.

Derde verdieping

  • Eigen Haard besluit verduurzaamde portiekflat alsnog te slopen
    Het leek zo’n goed idee: portiekflats die hoognodig aan renovatie toe waren meteen nul-op-de-meter maken. Maar na een mislukt project in Amsterdam West gaat Eigen Haard de geselecteerde zes portiekflats slopen, inclusief de halve NOM-gerenoveerde flat. Wat ging er mis? Of zat de mislukking al ingebakken in de torenhoge ambitie?

Kort bestek

  • Voor asielzoekers veel tijdelijke opvang op schepen
    Meer dan de helft van de gemeenten in de regio Amsterdam voldeed in het eerste halfjaar niet aan zijn opgelegde taak om statushouders te huisvesten. De taakstelling voor de tweede helft ligt nog een stuk hoger. Daarnaast leiden overige urgentie- en voorrangsregels ertoe dat er voor reguliere woningzoekenden nog maar weinig woningen overblijven.

Woonbarometer

  • Het aandeel buitenlandse studenten dat naar Nederland komt, neemt jaar op jaar toe. Het vorige collegejaar waren het er 123.000, waarvan het merendeel (85.000) universitair onderwijs volgt. Bij de Universiteit van Amsterdam komt inmiddels 35 procent uit het buitenland. De nadelen daarvan, voor de kwaliteit van het onderwijs en voor de woningsector, worden steeds duidelijker.

Op stap

  • OP STAP MET … Onder de Pannen
    Het aantal mensen met een baan maar zonder woning groeit. Vaak is een scheiding of een andere ingrijpende gebeurtenis de oorzaak, soms gewoon pech. Het project Onder de Pannen biedt voor de doelgroep uitkomst, ook al is de vraag groter dan het aanbod.

Fotoreportage

  • De ultieme zelfbouwwijk Oosterwold is een vrijplaats voor pioniers en zelfstandige geesten. Kopers van kavels zoeken het zelf maar uit; niet alleen de bouw van hun huis, maar ook de aanleg van wegen en waterzuivering. Er wordt in lage dichtheid gebouwd; eigenaren moeten een fors deel van hun grond gebruiken voor ‘stadslandbouw’. De organische gebiedsontwikkeling op deze schaal is uniek.

De rekenkamer

  • Maar aantal bouwvergunningen loopt enorm terug
    Er komt een flinke dip in de woningbouw aan, zoveel is zeker. Maar dit jaar lijkt het met de nieuwbouwproductie de Metropoolregio Amsterdam (MRA) nog mee te vallen. Er kwamen in de eerste helft van 2023 netto 6.300 woningen bij. De hoge productie komt voor een groot deel op het conto van Amsterdam. Maar een trendbreuk tekent zich ook daar af.

Beeldreportage

  • Stationsplein Amsterdam-Noord is klaar
    Het was lang wachten op de juiste klinkers, maar het stationsplein van Noord - tussen station en stadskantoor - is klaar. Op 21 september is ook de naam onthuld: Noordplein. De treurige parkeerplaats van weleer is getransformeerd tot een echt stadsplein, met fontein en groenperken.

Redactioneel

  • Niet klimaatverandering, immigratie, gezondheidszorg of armoedebestrijding zou volgens de Nederlandse stemgerechtigden het belangrijkste thema moeten zijn bij de volgende verkiezingen. Dat is het woningtekort! Aldus een recente peiling van I&O Research. Die urgentie proef je niet in alle verkiezingsprogramma's, tenzij je woonruimte onder de noemer 'bestaanszekerheid' schaart. Dat klopt natuurlijk, maar geen enkele partij wordt daardoor gezien als 'issue-owner' van het thema Wonen, aldus wederom de I&O-enquête.