Overslaan en naar de inhoud gaan

Nibud: tweederde ontvangers huurtoeslag slechter af bij kabinetsplan

Image

Tweederde van de huurtoeslagontvangers gaat er met de door het kabinet geplande wijzigingen in de huurtoeslag op achteruit, blijkt uit recent gepubliceerde doorrekeningen van het Nibud. Het Nibud raadt het kabinet af om de geplande wijzigingen door te zetten. 

Het kabinet heeft in het coalitieakkoord afgesproken om het systeem van huurtoeslag met ingang van 2024 te wijzigen. Maar die verandering pakt slecht uit voor veel huurders, zo berekende het Nibud. Bijna tweederde gaat er met gemiddeld 29 euro per maand op achteruit. Eenoudergezinnen en paren met kinderen gaan er het vaakst en het meest op achteruit.

De negatieve gevolgen komen vooral doordat het kabinet met een 'normhuur' wil gaan werken in de huurtoeslag. Nu wordt er in het berekenen van de huurtoeslag gekeken naar hoe hoog de huur is die een huurder echt betaalt. Dat is vaak hoger dan de normhuur waar het kabinet mee rekent. Op dit moment kan 38 procent van de huurders met huurtoeslag de minimaal onvermijdbare uitgaven niet betalen. Uit de Nibud-analyse blijkt dat deze groep groeit naar 64 procent als de plannen van het kabinet doorgaan in 2024. 

De Woonbond waarschuwde eerder al voor de negatieve financiële effecten voor veel huurders. “Het is onbestaanbaar dat het kabinet de huurtoeslag versobert voor huurders met een relatief smalle beurs, terwijl die aan alle kanten het leven duurder zien worden. Een paar tientjes tot honderd euro in de maand kwijtraken terwijl je huur hoog is, je energierekening stijgt en de boodschappen te duur duwt mensen verder in de problemen. Dit kan niet”, aldus Woonbonddirecteur Zeno Winkels.

De Woonbond wil dat het kabinet afziet van de normhuur en het versoberen van de huurtoeslag door de basishuur (de eigen bijdrage die een huurder helemaal zelf betaalt aan huur) te verhogen. Ook het niet langer deels vergoeden van de servicekosten pakt slecht uit voor huurtoeslagontvangers.

Wel is de bond positief over de verlaging van de leeftijd waarop jongeren volledig recht hebben op huurtoeslag. Die zou in het voorstel gaan van 23 naar 21 jaar. En ook het schrappen van de maximale huurgrens pakt gunstig uit voor huurders met een laag inkomen die een vrijesectorwoning huren. Zij krijgen recht op huurtoeslag in de plannen van het kabinet.