De Woonbond bood gisteren namens een aantal jongerenorganisaties een petitie aan in de Tweede Kamer. Doel van de protestactie: Kamerleden overtuigen van het belang van de wet Betaalbare Huur. Met die wet wil demissionair woonminister Hugo de Jonge de huren van meer woningen reguleren, zodat die toegankelijker wordt voor mensen met een lager of middeninkomen. De Woonbond ‘gelooft in die wet', aldus Suzanna Lividikou van de huurdersorganisatie. Al vindt de bond dat de regulering niet ver genoeg gaat.
Vooral jongeren en jongvolwassenen lopen tegen hele hoge woonlasten aan. "Woekerhuren zijn inmiddels normaal geworden onder deze doelgroep", aldus de Woonbond. Lividikou verwijst naar CBS-cijfers waaruit blijkt dat juist jongeren een groot deel van hun inkomen kwijt zijn aan woonlasten. Bij jonge huishoudens in een particuliere huurwoning liep dit in 2021 zelfs op tot 47,5 procent.
De huurwet trekt de grens voor regulering op van 147 naar 186 punten, corresponderend met een maximale huur van 1.123 euro per maand. De wet geldt alleen voor nieuwe huurcontracten. Volgens een doorrekening van het ministerie raakt de maatregel op termijn de huren van zo'n 300.000 woningen.
Er is vanuit de vastgoedsector veel weerstand tegen de wet omdat die het rendement op investeringen beperkt. Onder druk van beleggers heeft minister Hugo de Jonge zijn plannen overigens al flink aangepast. De verhuursector voorspelt dat de wet ertoe leidt dat veel woningen straks verdwijnen uit de huurmarkt. De grote institutionele beleggers, ontwikkelaars en gemeenten willen vooral nu duidelijk. De huidige onzekerheid fnuikt de nieuwbouwontwikkeling. De Jonge hoopt nog altijd de wet per 1 juli te kunnen invoeren.
De protestactie werd behalve door de Woonbond ondersteund door FNV Young& United, CNV Jongeren, NJR, !Woon, LSVB, ASVA, Vidius, SOOZ, DWARS en PerspectieF.