Wederom is een Amsterdamse huurder op straat gezet vanwege onderverhuur via Airbnb. De kantonrechter legde bovendien een boete op van 7500 euro en veroordeelde de huurder tot het betalen van de onderzoekskosten à 10.000 euro die makelaar Rappange Makelaardij zou hebben gemaakt. Aanleiding voor het onderzoek waren overlastklachten van omwonenden.
Rappange kon een zaak aanspannen omdat onderverhuur van sociale huurwoningen niet is toegestaan. Het onderzoek zou hebben uitgewezen dat de woning zeker 130 dagen is onderverhuurd. Dit kon mede worden aangetoond aan de hand van beoordelingen van gasten op de website van Airbnb.
Er kunnen meer uitzettingsprocedures volgen. Een maand geleden meldde Rappange Makelaardij dat het 35 Airbnb-dossiers had neergelegd bij het Amsterdamse advocatenkantoor Van Diepen & Van der Kroef.
Er zijn al diverse keren huurders uit hun huis gezet vanwege onderhuur via Airbnb. Bewoners van sociale huurwoningen mogen hun woning alleen in bijzondere gevallen na toestemming van de verhuurder onderverhuren. Daar hoort verhuur via Airbnb niet bij. Bewoners van een vrijesector huur- of koopwoning mogen hun woning maximaal twee maanden per jaar aan anderen verhuren; zolang ze er zelf wonen, inkomsten- en toeristenbelasting afdragen, brandveiligheidseisen respecteren en toestemming hebben van de eigenaar of VvE. Bovendien mag de woning aan niet meer dan vier personen tegelijk worden verhuurd.
Zie ook: Airbnb: gewild en verafschuwd (NUL20 november 2014)