Overslaan en naar de inhoud gaan

Groot gezin krijgt minder huurtoeslag dan klein

Groot gezin krijgt minder huurtoeslag dan klein 

Gezinnen krijgen tot 37 euro per maand minder huurtoeslag dan kleinere huishoudens bij dezelfde huurprijs. Dat komt omdat eenpersoonshuishoudens en ouderen een extra huurtoeslag ontvangen voor duurdere woningen en gezinnen niet. De Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) roept het kabinet op deze 'weeffout' te corrigeren.

De AFWC vindt de huidige regeling onrechtvaardig: "Juist gezinnen zijn op de grotere en dus wat duurdere huurwoningen aangewezen. Vooral grote gezinnen met drie of meer kinderen in de grote steden waar betaalbare, grote woningen schaars zijn, hebben het daardoor moeilijk." De AFWC roept het kabinet op om de mogelijkheden in de huurtoeslag voor grote gezinnen met drie kinderen of meer gelijk te trekken met die van ouderen en eenpersoonshuishoudens. Volgens de Federatie zal het budgettaire beslag voor het Rijk zeer beperkt zijn: de groep met drie kinderen en twee ouders betreft minder dan 3% van alle huurtoeslagontvangers. Voor grote gezinnen zelf is de extra toeslag echter van grote betekenis voor hun keuzemogelijkheden op de woningmarkt.

Achtergrond

Boven de zogeheten aftoppingsgrenzen kent het Rijk over het bedrag tot de maximale huurtoeslaggrens van 647 euro alleen extra huurtoeslag toe aan speciale doelgroepen zoals ouderen of mensen met een handicap. Die aftoppingsgrenzen bedragen in 2009 voor één- en tweepersoonshuishoudens 511 euro per maand en voor huishoudens met 3 of meer personen 548 euro. Deze extra toeslag geldt ook voor eenpersoonshuishoudens.
Deze groepen ontvangen voor iedere euro dat hun huurprijs hoger is dan de aftoppingsgrens 50 eurocent extra huurtoeslag. Andere huishoudens moeten iedere extra euro huur boven de aftoppingsgrens zelf opbrengen.
De Federatie vindt deze toeslag begrijpelijk voor senioren en gehandicapten omdat deze groep vaak aangewezen is op duurdere (zorg-)woningen. Maar de Federatie vindt dat deze redenering ook opgaat voor grote gezinnen. Zij zijn aangewezen op grote (duurdere) woningen en kunnen niet uitwijken naar kleinere woningen met een lagere huur. "Het valt niet goed te begrijpen dat deze extra huurtoeslag wel geldt voor eenpersoonshuishoudens, en niet voor met name grote gezinnen. De eenpersoons huishoudens kunnen immers vooral in de kleinere, en dus goedkopere voorraad terecht."

 

Bron
AFWC

Trefwoorden