Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeente Den Haag maakt einde aan verkameren van huizen

Image

De Haagse wethouder Martijn Balster heeft met onmiddellijke ingang een verbod aangekondigd op het verkameren van woningen in tien Haagse wijken. Vanaf nu krijgen huizenbezitters in onder meer Den Haag Zuidwest geen vergunning meer voor kamerbewoning. Den Haag wil zo voorkomen dat nog meer woningen door beleggers worden opgekocht om ze per kamer te verhuren.
"Het is een pittige, maar noodzakelijke ingreep,” licht wethouder Balster (PvdA, wonen) de maatregel in het AD toe. "Juist in Haagse wijken met de goedkoopste woningvoorraad gaan de huizen als handelswaar over de toonbank. Met alle misstanden en overlast van dien. Daar willen we een einde aan maken.”
Volgens het AD verdubbelde tussen 2018 en 2019 verdubbelde het aantal kamerbewoningen van meer dan drie personen. Bij arbeidsmigranten is zelfs sprake van 'verbedding'. Dat gebeurt vooral in kwetsbare wijken waar de waarde van een gemiddelde koopwoning lager ligt dan 165.000 euro. Balster: "Om de goedkope woningvoorraad in onze stad betaalbaar te houden, moeten we nu wel iets gaan doen.”
De stop op verkamering geldt voorlopig voor een jaar. De woonwethouder hoopt ondertussen andere maatregelen te kunnen nemen om de oververhitte woningmarkt in Den Haag te verkoelen. Verkend worden een zelfbewoningsplicht voor kopers en een verhuurvergunning.

Ook andere gemeenten hebben maatregelen tegen verdere kamering genomen. Groningen (zie foto) voerde een verhuurvergunning in combinatie met een maximum aantal woningen per straat wat mag worden verkamerd. Ook andere gemeenten als Enschede en Tilburg hanteren maxima per straat of buurt. Ook Amsterdam heeft per 1 januari quota per wijk en per pand ingevorderd.

Trefwoorden