Begin dit jaar werd de redactie nog meer dan anders bedolven onder onderzoeksrapporten en voortgangsrapportages. En toegegeven: we vragen erom. Sterker nog: we vroegen her en der nog meer gegevens op.
Heeft ons geploeter door die cijferbrij wat opgeleverd?
Onze analyses bevestigen vooral de diepte van de woningcrisis. Zo hebben de 55.000 woningen die er in vier jaar in de Metropoolregio Amsterdam(MRA) zijn bijgekomen, niet tot een meer ontspannen woningmarkt geleid. Ja, in het dure huursegment wel. Daar is inmiddels aantoonbaar een overmaat. En dat aanbod gaat de komende jaren nog flink groeien afgaande op de startbouwcijfers van Amsterdam.
WiA-onderzoek bevestigt ook dat woningen inderdaad op grote schaal worden opgekocht (buy-to-let) of aangehouden (keep-to-let) om duur te verhuren. In Amsterdam verdwenen zo in twee jaar tienduizend koopwoningen. Vergelijkbare ontwikkelingen vinden plaats in andere MRA-gemeenten zo blijkt uit onderzoeken die Almere, Amstelveen, Haarlem en Diemen lieten uitvoeren om de invoering van de Opkoopbescherming te motiveren.
Het WiMRA-onderzoek maakt duidelijk dat de woningmarkt in de hele metropoolregio onder hoogspanning staat. Daarbij groeit de ongelijkheid. Een steeds groter deel van de woningvoorraad bestaat uit dure huur- en koopwoningen. Steeds minder mensen met een laag of middeninkomen kunnen in de regio Amsterdam een betaalbaar huis vinden en een groeiende groep betaalt een fors deel van zijn inkomsten aan woonlasten. Daartegenover staat dat ook veel inwoners gebeiteld zitten, met name de oudere generatie met een koopwoning.
Het tweejaarlijkse WiA-onderzoek wrijft nog eens in dat het voor lage- en middeninkomens steeds moeilijker wordt een betaalbare woning te vinden in de hoofdstad. Er zijn steeds meer mensen op dure huurwoningen aangewezen, terwijl dit vaak niet bij hun inkomen past.
Zonder meer zorgelijk is dat het aandeel middeninkomens in de MRA blijft afnemen: van 22 naar 17 procent in vijf jaar tijd! Niet vreemd met de huidige koopprijzen en een gemiddelde aanvangshuur in de vrije huursector van ruim 1.400 euro. Niet vreemd dat wethouder Lex Scholten, scheidend voorzitter van het MRA-overleg bouwen en wonen, nogmaals pleit voor huurregulering in de vrije huursector. Dit en nog veel meer in de NUL20 nummer 110.