Overslaan en naar de inhoud gaan

Tientallen huurders van nieuwbouwcomplex Mannoury staan straks weer op straat

Image

Tientallen huurders van het nieuwbouwwooncomplex Mannoury op het Koningin Wilhelminaplein in Nieuw-West staan deze zomer op straat nadat hun tweejarig huurcontract afloopt. Dat blijkt uit een AT5-rapportage. Bij de sleuteloverdracht in 2021 werd huurders verteld dat zij na die twee jaar konden rekenen op een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd. Reden voor velen om flink te investeren in de inrichting van de nieuwe woning. Maar de verhuurder heeft zich bedacht. Morgen stemt de Kamer over een initiatiefwet van Nijboer en Grinwis die een einde maakt aan dergelijke tijdelijke huurcontracten.

Het complex is ontwikkeld door Aedes Real Estate (niet te verwarren met Aedes, de branchevereniging voor woningbouwcorporaties). Het gaat om twee woontorens met in totaal 64 appartementen. Ruim veertig daarvan vallen volgens AT5 in de categorie middenhuur, met huurprijzen tot ruim 1.100 euro. De verhuurder wil de lokale omroep geen verklaring geven waarom de huurders geen vast contract krijgen. Voor de hand ligt een financieel motief, maar niet direct duidelijk is welk. Volgens gemeentelijke afspraken bij de bouw dienen de woningen 17 jaar in het middensegment te worden verhuurd.

Het aanbieden van tijdelijke huurcontracten heeft een grote vlucht genomen nadat dit mogelijk is geworden na de invoering van de Wet doorstroming huurmarkt in 2016. Hierdoor zou het aanbod groeien, was de gedachte. De verantwoordelijk minister Stef Blok benadrukte dat het vaste huurcontract de standaard zou blijven. Dat pakte anders uit. Tijdelijke huurcontracten zijn steeds meer de standaard geworden, waardoor de rechtspositie van huurders is uitgehold en de huren extra stegen. Dit voorjaar leek een meerderheid in de Tweede Kamer af te willen van het tijdelijke huurcontract, maar amendementen van VVD en CDA maakten een nieuw debat noodzakelijk. Dat staat donderdag 11 mei op de agenda.