Amsterdam vereenvoudigt regels tweede woning
Amsterdam schaft de beperkingen voor het gebruik van een tweede woning af. Het college staat gebruik als pied-à-terre voortaan toe van elk type koopwoning en van vrije sector huurwoningen. Deze zomer ontstond onrust onder eigenaren van pied-à-terres na een gemeentelijke brief. Daarin werd gesuggereerd dat de kans bestond dat hun woning verplicht moest worden verhuurd binnen de sociale sector. Nadat De Telegraaf vervolgens op dramatische toon meldde dat "hoogleraar, architecten en topmannen uit het bedrijfsleven zo de stad werde uitgejaagd," was een relletje geboren.
De gemeente gaf destijds direct al toe niet zo'n handige brief te hebben gestuurd en dat de soep niet zo heet moest worden gegeten. Wethouder Freek Ossel gaf aan met een voorstel te komen voor een nieuwe regeling. Die is er nu. Het College wil voortaan toestaan dat elke koopwoning als tweede woning mag worden gebruikt, als de koper buiten Amsterdam zijn hoofdverblijf heeft. Een tweede woning wordt ook mogelijk in duurdere huurwoningen met een huurprijs van
meer dan € 648.
Eenvoudiger procedure
Het College wil bovendien de spelregels voor het aanhouden van een tweede woning eenvoudiger maken. Een vergunning hoeft daarom niet meer te worden aangevraagd.
Om dit te wijzigen moet de Regionale huisvestingsverordening worden aangepast. Hier
beslist de Regioraad over. Na behandeling van het Collegevoorstel in de Gemeenteraad,
medio december, treedt het nieuwe beleid rondom de tweede woning in op 1 april 2011.
Tot die tijd handhaaft de gemeente niet op het gebruik van een woning als tweede woning.
De controles op leegstand worden wel voortgezet.
De brief
De gemeente schreef medio juni 666 huizenbezitters aan, die een huis in Amsterdam hadden gekocht die tot de goedkope voorraad behoort (maximaal 122 punten, huur tot 548 euro) en waarin sinds oktober 2008 volgens de gemeenteregistratie niemand woonde. Eigenaren werd opgedragen de woning bij leegstand te gaan bewonen of te verhuren, op straffe van boetes. Uiteindelijk zou zelfs gedwongen verhuur mogelijk zijn. Daarbij werd de geadresseerden gesommeerd - in de vakantieperiode - binnen een maand te reageren.
zie ook NUL20 (19-08-2010): Onrust rond hoofdstedelijke pied-à-terres