Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam doet nieuwe poging om aantal pied à terres in de stad te begrenzen

Image

Amsterdam wil vanaf 2026 verdere groei van het aantal nieuwe pied à terres oftewel tweede woningen in de stad beperken. Binnenkort start een online participatietraject hierover. De gemeente schat dat er minimaal 2500 tweede woningen in de hoofdstad zijn. Het college acht tweede woningen 'in principe' niet meer passend in deze tijden van woningtekorten. Het college onderzoekt de mogelijkheid tot een vergunningplicht. Huidige bezitters van een pied à terre in de stad hoeven niets te vrezen, maar ze moeten wel een vergunning aanvragen.

Amsterdam heeft eerder initiatief genomen om het gebruik van pied à terres in de stad aan banden te leggen. In de zomer van 2010 ontstond grote onrust onder de eigenaren ervan na een gemeentelijke brief waarin werd gesuggereerd dat de kans bestond dat hun woning verplicht moest worden verhuurd binnen de sociale sector. Nadat De Telegraaf vervolgens op dramatische toon meldde dat "hoogleraar, architecten en topmannen uit het bedrijfsleven zo de stad werden uitgejaagd," was een relletje geboren. Het ging toen om 666 huizenbezitters van woningen waar niemand stond ingeschreven en die wat wws-punten betreft tot de sociale huursector behoorden.

Toenmalig wethouder Freek Ossel was niet blij met de 'onhandige brief' van zijn ambtenaren en schafte vervolgens beperkingen voor het gebruik van tweede woningen af. De toenmalig ingestelde regels gelden nog steeds: de gebruiker van een tweede woning mag niet ingeschreven staan in de gemeente; gebruik als kantoor of voor vakantieverhuur is niet toegestaan, en alleen bestaande huurwoningen onder de sociale huurgrens (nu €879,66, prijspeil 2024) mogen niet als tweede woning worden gebruikt. In de vrije sector zijn tweede woningen wel toegestaan.

Vergunningsplicht

De gemeente brandt zich niet opnieuw aan het eigendomsrecht van bestaande eigenaren. Het college richt zich op nieuwe gevallen. Er wordt vanaf 2026 alleen nog een vergunning verleend voor een nieuwe tweede woning als er sprake is van een zwaarwegend belang. Mensen die in de toekomst een tweede woning willen, kunnen die kortom niet zomaar meer krijgen.

Iemand die voor 1 januari 2026 een tweede woning heeft en voldoet aan de huidige regels mag deze houden. "We pakken de woning dus niet zomaar af, maar er moet wel een vergunning voor worden aangevraagd."

Fred van der Molen

Trefwoorden