Overslaan en naar de inhoud gaan

'2.700 extra betaalbare woningen nodig voor kwetsbare groepen'

Image

Amsterdam wil dat er tot 2018 nog 2.700 extra betaalbare woningen bijkomen. Het college heeft besloten meer ruimte te bieden voor het huisvesten van kwetsbare groepen. Volgens wethouder Laurens Ivens van Wonen wordt op deze manier voorkomen dat de wachttijden voor een woning voor alle Amsterdammers verder oplopen, bijvoorbeeld als gevolg van de extra opgave voor het huisvesten van vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Het is aan de corporaties deze extra woningen te realiseren.
"Alle woningzoekenden in Amsterdam hebben te maken met de enorme vraag naar woningen. Wij gaan zorgen voor meer verlichting in alle segmenten en zorgen dat de mensen die het extra hard nodig hebben sneller een passende woning krijgen", aldus de wethouder. Daarom heeft het college het Programma Huisvesting Kwetsbare Groepen 2016 – 2018 opgesteld. "De komende drie jaar willen we woonruimte beschikbaar krijgen voor bijna 10.000 kwetsbare Amsterdammers. Zij redden het zonder extra aandacht niet op de gespannen woningmarkt van Amsterdam."

Een belangrijk deel van de woonruimtes moet worden geleverd door de Amsterdamse woningcorporaties. "De corporaties zitten niet ruim in hun middelen, maar als ze alles op alles zetten dan kunnen zij aan die vraag voldoen," zo zegt AFWC-directeur Egbert de Vries. "Afgelopen najaar hebben de corporaties al duidelijk gemaakt een extra inspanning te willen leveren voor de opvang van statushouders. We denken daarbij aan de bouw van kleine, goedkope semi-permanente woningen." De extra productie ligt in lijn met de plannen van De Key voor semi-permanente opvang in de Riekerhaven. De Vries stelt wel een belangrijke voorwaarde. De bouw lukt alleen als de gemeente voldoende betaalbare bouwlocaties beschikbaar stelt. De extra productie staat verder los van afspraak met de gemeente om de komende vier jaar jaarlijks achthonderd nieuwe woningen te bouwen.

Onder kwetsbare groepen vallen mensen die vanwege uiteenlopende redenen versneld een woning nodig hebben. Zo komen bijvoorbeeld mensen uit de maatschappelijke opvang, zwerfjongeren, statushouders, gezinnen met bijzondere problematiek, mantelzorgers, slachtoffers van huiselijk geweld en mensen met een medische urgentie in aanmerking voor deze hulp bij het vinden van een betaalbaar huis. Het uiteindelijke doel van het programma is dat vanaf 2018 alle urgente kwetsbare groepen binnen drie maanden passende woonruimte krijgen aangeboden.