update 30 november
Ymere neemt afscheid van de Haarlemmerpoort in het centrum van Amsterdam. De woningcorporatie zoekt voor het monumentale pand een nieuwe eigenaar. Binnenkort wordt de Haarlemmerpoort via een openbare aanbesteding te koop aangeboden. De Huurdersvereniging Centrum verwijt Ymere sluipenderwijze naar dit besluit te hebben toegewerkt.
Volgens Ymere is het bezit en onderhouden van een dergelijk monument te kostbaar. “Onze middelen zijn beperkt. We investeren dat geld liever in het onderhoud, renovatie en nieuwbouw van andere sociale huurwoningen”, zegt Ymere-regiomanager Chris Pettersson. Hoewel de woningcorporatie van plan was de Haarlemmerpoort geheel te renoveren en in bezit te houden, ziet Ymere daar toch vanaf. “Alles bij elkaar opgeteld kun je maar tot één conclusie komen. En dat is dat we afscheid moeten nemen van de Haarlemmerpoort. Daarmee kunnen we een grotere bijdrage leveren aan de volkshuisvesting.”
Tot voor kort waren er in de Haarlemmerpoort 17 sociale huurwoningen gevestigd. Vanwege een dringend noodzakelijke renovatie, die in september is gestart, zijn ook de laatste bewoners elders gehuisvest. Met drie huurders is afgesproken dat ze na afronding van de renovatie kunnen terugkeren. Die afspraken moeten door de nieuwe eigenaar worden gerespecteerd. Naast een plek om te wonen (3 zelfstandige sociale en 3 vrije sector huurwoningen) is er straks ook ruimte voor horeca op de begane grond.
Het besluit de Haarlemmerpoort over te dragen kan tot veel emotie leiden bij oud-bewoners, zegt Pettersson. “Dat is begrijpelijk. Maar we hebben er ook tegenover hen nooit een geheim van gemaakt alle opties open te houden. Verkoop is daarbij ook ter sprake gekomen”, aldus Pettersson. De oud-bewoners zijn door Ymere geïnformeerd over de plannen.
Inderdaad reageert de Huurdersvereniging Centrum woedend op de plannen. Ook de laatste bewoner, Guido Egas, die de Poort recent verlaten heeft, is verontwaardigd: “Ymere is heel dubbel. Ymere heeft zelf de horecavergunning aangevraagd en verkregen en nu zegt Ymere dat ze op grond van de huidige wetgeving geen horeca mag exploiteren en dus wel moet verkopen. Dit is heel hypocriet.” De Huurdersvereniging Centrum eist dat Ymere afziet van verkoop en verzoekt het gemeentebestuur hiertoe de corporatie aan te spreken.