Woongebouw Collage wint Zuiderkerkprijs 2009
De jaarlijkse uitreiking van de Zuiderkerkprijs is uitgegroeid tot een heus prijzenfestival. Nieuwe accenten in de gemeentepolitiek zorgen voor nieuwe prijzen zoals Geurt Brinkgreve Bokaal (herwaardering renovatie en herbestemming), de Groene Speld (duurzaamheid) en de Metropoolprijs voor Gebiedsontwikkeling (stadsregio-accent). De Zuiderkerkprijs voor het beste woningbouwproject ging naar het Collage aan de Bos en Lommerweg
Zuiderkerkprijs
De Zuiderkerkprijs werd voor de twaalfde keer uitgereikt. Woningbouwprojecten die in het betreffende jaar worden opgeleverd dingen mee. De Zuiderkerkprijs 2009 gaat naar het project Collage aan de Bos en Lommerweg, van Geurst & Schulze Architecten en Hillen & Roosen (opdrachtgever).
De jury bestond uit Hans Ibelings (architectuurcriticus, voorzitter), Jaqueline Tellinga (planoloog, projectmanager Homeruskwartier Almere) en Arie van der Neut (architect HVDN architecten en winnaar Zuiderkerkprijs 2008).
Over Collage zei de jury: “de rijkdom en robuustheid, genuanceerdheid en eigenzinnigheid die wij in dit project menen te zien, willen wij graag bekronen”. De prijs is een kunstwerk dat elk jaar door een andere kunstenaar wordt ontworpen. De Zuiderkerkprijs 2009 is ontworpen door Reinoud Oudshoorn.
Geurt Brinkgreve Bokaal: Hermitage
Deze prijs voor het beste initiatief op het gebied van herontwikkeling of renovatie in de bestaande voorraad van Amsterdam, gaat naar Hermitage Amsterdam. Wethouder Hans Gerson reikte de bokaal uit aan Hans van Heeswijk architecten en opdrachtgever Stichting Hermitage aan de Amstel.
De jury bestond uit Tjeerd Herrema (voorzitter), Marloes van Haaren (architect en supervisor Gordel 20-40 en negentiende-eeuwse wijken) en Bob Jansen (directeur Lingotto Vastgoed en winnaar van de Geurt Brinkgreve Bokaal 2008). Over Hermitage Amsterdam zei de jury: “Het is een uitzonderlijk project en het betreft een forse transformatie. In die transformatie heeft de oude functie een passende plek gekregen. Het bestaande gebouw is met respect behandeld en in haar waarde gelaten”.
Groene Speld
Dit jaar werd voor het eerst de Groene Speld uitgereikt. De prijs past in het streven van de gemeente om vanaf 2015 alle nieuwbouw klimaatneutraal te maken.
De eerste Groene Speld is gewonnen door Frans Horst, projectmanager bij woningbouwvereniging Eigen Haard met het project Koningsvrouwen van Landlust. NUL20 schreef er eerder over ('Eerherstel voor kolenbunker' - NUL20 juli 2009). Frans Horst heeft “binnen Eigen Haard bij het onder handen nemen van het verouderde complex uit 1936 met monumentaal karakter geen enkele kans onbenut gelaten om duurzaamheid- en energiedoelstellingen te realiseren en hij heeft het project daadwerkelijk tot de uitvoeringsfase weten te brengen”.
Aldus de jury, die bestond uit Ludo van Halderen (ex-CEO Nuon), Maurits Groen (MGMC) en Rob Bos (Eco-Logisch). De prijs werd uitgereikt door wethouder Marijke Vos.
De Groene Speld is een embleem in de vorm van het wapen van Amsterdam, ingelegd met olivijn, een mineraalsteensoort die CO2 absorbeert.
Metropoolprijs voor Gebiedsontwikkeling
Ook nieuw is de Metropoolprijs voor Gebiedsontwikkeling uitgereikt. Met deze prijs wil de Metropoolregio Amsterdam de aandacht vestigen op succesvolle gebiedsontwikkeling die bijdraagt aan de aantrekkelijkheid van de regio. Alle gemeenten in de regio zijn uitgenodigd om hun beste gerealiseerde projecten in te zenden.
De prijs ging naar het project Vernieuwing Ganzenhoef in Amsterdam Zuidoost en werd in ontvangst genomen door Stadsdeel Zuidoost en Woningstichting Rochdale. De jury bestond uit Agnes Franzen (voorzitter), Pieter van Wesemael, en Carel de Reus.