Woonbond ageert tegenoverheveling huurtoeslag naar corporaties
Volgens de Woonbond is de tegenoverheveling van de huurtoeslag naar corporaties een onzallig plan. De bezuinigingswerkgroep Wonen van de regering zou volgens Het Financieele Dagblad studeren op een plan om de huurtoeslag van 2,4 miljard over te hevelen naar de woningcorporaties. Om dat te kunnen bekostigen zouden de huren fors omhoog mogen en moeten honderdduizenden corporatiewoningen worden verkocht.
'Het zou zeer onrechtvaardig zijn als huurders eenzijdig moeten opdraaien voor de gevolgen van de economische crisis. De economen die dit soort plannen bedenken, rekenen zich bovendien ten onrechte rijk, want bij huurders valt veel minder te halen dan ze denken,' aldus Woonbondwoordvoerder René van Genugten.
De werkgroep Wonen is een van de twintig ambtelijke commissies die het kabinet aan het werk heeft gezet om 35 miljard bezuinigingen te vinden. Op de woningmarktsubsidies zou voor 2,6 miljard moeten worden bezuinigd. Op dit moment geeft de overheid 2,4 miljard uit aan huurtoeslag en een veelvoud daarvan - 14 miljard – aan hypotheekrenteaftrek.
Met het voorstel de huurtoeslag over te hevelen naar de woningcorporaties, in ruil voor een vrijer huurbeleid en een kleinere corporatiesector, slaat de bezuinigingswerkgroep volgens de Woonbond om drie redenen de plank volslagen mis. "De veronderstelling dat een grote groep huurders gezien hun inkomen te weinig huur betaalt is niet gebaseerd op feiten. Ten tweede wordt het principe verlaten dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. Ten derde leidt het ertoe dat corporaties in de toekomst niet meer kunnen investeren in belangrijke zaken als betaalbare nieuwe woningen, de aanpak van buurten en wijken en energiebesparing.
Scheefwonen
Ook verwerpt de Woonbond het idee dat de huren in Nederland door de overheid 'kunstmatig' laag worden gehouden en dat er een grote groep huurders 'scheefwoners' zou zijn die veel te weinig huur betaalt: "Uit recente cijfers van minister Van der Laan blijkt dat slechts 4 procent van alle huurders scheef woont. De overgrote meerderheid van huurders van corporatiewoningen behoort tot de lage en middeninkomens, zoals verpleegkundigen, onderwijzers en politieagenten. Zij geven nu al gemiddeld een kwart van hun netto inkomen uit aan huur, hetgeen in Europees verband aan de hoge kant is. Als ze het al zouden willen, kunnen ze de overstap naar een koopwoning niet maken, omdat ze niet in aanmerking komen voor een hypotheek. Het overgrote deel van de huurders heeft daarvoor onvoldoende leencapaciteit."
De Woonbond schat in dat als de woningcorporaties – lees de huurders die nu geen huurtoeslag ontvangen – moeten gaan opdraaien voor de huurtoeslag, de huren gemiddeld met minstens 20 procent moeten stijgen (1 procent huurverhoging levert ongeveer 120 miljoen op). Een volstrekte illusie volgens de Woonbond, ook al omdat het aantal huishoudens dat een beroep doet op huurtoeslag dan fors groter wordt. Nu al valt naar schatting 1,5 miljoen huishoudens qua inkomen binnen het bereik van de huurtoeslag en die groep zou door dit soort maatregelen alleen maar groter worden.
Tenslotte wijst de Woonbond er op dat honderdduizenden huurtoeslagontvangers wonen in huizen van commerciële en particuliere verhuurders. Wat moet daarmee? Raken die hun toeslag kwijt of wordt die ook overgeheveld naar commerciële beleggers en particuliere huisbazen?
De Woonbond pleit voor een eigendomsneutrale inkomensondersteuning, die huurders én eigenaar-bewoners gelijkwaardig behandelt. De huidige huurtoeslag en hypotheekrenteaftrek zou in zo'n systeem op moeten gaan.
Marginalisering corporatiesector
Mede dankzij de relatief grote corporatiesector beschikt Nederland over een goed onderhouden woningvoorraad en gemengde buurten. De Woonbond vreest dat "dit waardevolle erfgoed, dat in honderd jaar is opgebouwd, in rap tempo de nek wordt omgedraaid" door dit soort voorstellen
Bron: persbericht Woonbond (07-12-2009)