Amsterdam gaat de verplichting om een vergunning aan te vragen voor zonnepanelen op daken van monumenten of panden in beschermde stadsgezichten schrappen. Wel blijven er bepaalde regels voor zonnepanelen.
Energietransitie
-
Nieuwsartikel
-
VideoBij een renovatieproject van dertig woningen heeft de Noord-Hollandse corporatie Wooncompagnie, eigenaar van zo'n 14.000 woningen, deze woningen voorzien van een bodemenergie warmtepomp. Bij de renovatie werden de woningen ook voorzien van een nieuwe, geïsoleerde schil, nieuwe kozijnen en een vernieuwd dak.
-
NieuwsartikelVattenfall stopt per direct met de grootschalige aanleg van warmtenetten in bestaande wijken. De aanlegkosten zijn te hoog opgelopen om klanten nog betaalbare tarieven aan te bieden, aldus het bedrijf. ‘Daardoor is het onmogelijk om klanten betaalbare tarieven te bieden en als bedrijf zelf ook financieel gezond te blijven.’ Door dit besluit komen landelijke én Amsterdamse klimaatdoelen en ambities voor de energietransitie nog verder onder druk te staan. Alleen een landelijke aanpak… meer
-
NieuwsartikelEneco ziet geen mogelijkheden meer voor de aanleg van een warmte- en koudenet in drie gebieden in de wijk Overamstel in Amsterdam Oost. De kosten zijn volgens het bedrijf te hoog om voor ontwikkelaars tot een aantrekkelijk aanbod te komen, zo hebben de wethouders Van Dantzig en De Jager in een brief aan de gemeenteraad laten weten. De gemeente heeft de overeenkomst ontbonden en is in gesprek met Eneco over de afwikkeling van de schade.
-
NieuwsartikelAmsterdam trekt 4 miljoen euro uit om ruim 2.000 huishoudens met een warmtenet-aansluiting te helpen om hun energierekening te betalen. De regeling loopt tot en met 2032. Bovenop dit bedrag leggen ook de corporaties een nog onbekend 'fors bedrag' op tafel om bewoners tegemoet te komen. Bewoners met een contract bij Westpoort Warmte of Vattenfall die in aanmerking komen voor de vergoedingsregeling, krijgen binnen enkele weken bericht van hun woningcorporatie en de gemeente. De hoogte van… meer
-
AchtergrondartikelHoe moet het verder met de uitrol van stadswarmte in Amsterdam? Zonder extra geld van het Rijk en regels voor een goede prijssystematiek zien de gemeente, Vattenfall en de woningcorporaties het niet zitten. Is stadswarmte (on)betaalbaar en zijn er alternatieven? Dat waren de hoofdvragen bij een door de PvdA Werkgroep Stedelijke Ontwikkeling georganiseerd debat.
-
NieuwsartikelDe Amsterdamse woningcorporaties, Vattenfall en de gemeente doen vandaag een gezamenlijk oproep aan Tweede Kamer om de uitrol van het warmtenet in Amsterdam te redden: "Bied zekerheid over de warmtetarieven voor de inwoners en financiële zekerheid voor de warmtebedrijven en de woningcorporaties." Het Rijk moet kortom met geld en wetgeving over de brug komen.
-
NieuwsartikelMinister Jetten wil met een spoedwet voorkomen dat de overschakeling van gas naar stadsverwarming vastloopt omdat het voor afnemers duurder uitpakt. Hij wil met het wetje vooral de stijging van met name de vaste kosten inperken, maar dat kan op zijn vroegst vanaf 2025.
-
NieuwsartikelYmere zoekt samen met de gemeente Amsterdam en warmteleverancier Vattenfall naar een oplossing voor de sterk gestegen kosten voor stadsverwarming. De rekening voor verhoging van het vastrechttarief mag niet bij de huurders terechtkomen, meent bestuursvoorzitter Erik Gerritsen.
-
NieuwsartikelHet Amsterdams college wil een lening van ruim 2 miljoen beschikbaar stellen voor de verdere ontwikkeling van een coöperatief warmtenetwerk in het gebied Middenmeer in Amsterdam Oost. De buurtcoöperatie MeerEnergie werkt al jaren aan een plan om restwarmte van een datacenter in het Science Park te gebruiken om huizen te verwarmen.
-
NieuwsartikelIn de K-torens in Amsterdam-Zuidoost maken zeshonderd huishoudens zich op voor stadsverwarming en verdere verduurzaming van hun woningen. Zeventig procent van de bewoners heeft ingestemd met de voorgenomen verduurzamingsoperatie. Het betekent het eerste succes voor Warm Amsterdam, een initiatief van de Amsterdamse woningcorporaties, de gemeente Amsterdam en Vattenfall om Amsterdam aardgasvrij te maken. De werkzaamheden aan de K-torens starten naar verwachting in 2024.
-
NieuwsartikelVeel projecten voor stadsverwarming liggen stil, aldus de Stichting Warmtenetwerk. Dat komt omdat de betrokken energiebedrijven hun investeringen hebben bevroren vanwege de nieuwe warmtenet. Die maakt het onzeker of ze hun investeringen terug kunnen verdienen. Minister Rob Jetten stelt in de wet namelijk de eis dat nieuwe en bestaande warmtenetten op termijn in meerderheid in publieke handen (lees: gemeenten) moeten komen. De nieuwe warmtewet die dit regelt moet in 2025 ingaan.