‘Warmtewet bedreigt uitrol stadsverwarming’
De nieuwe Warmtewet verbiedt gemeenten regels op te stellen voor de productie en levering van warmte. Wethouder Maarten van Poelgeest vreest dat Amsterdam daardoor de aanleg van stadsverwarming niet langer verplicht kan opleggen. Daarover heeft hij samen met zijn collega’s uit de grote steden een brief aan de Tweede Kamer gestuurd.
De Warmtewet is een initiatief van CDA en PvdA. De Kamerleden Ten Hoopen en Samsom willen huurders beter beschermen tegen de negatieve effecten van stadsverwarming. Gebruikers hebben immers geen alternatief. Huurdersverenigingen hebben de afgelopen jaren voortdurend geklaagd over de te hoge prijzen van stadsverwarming.
Volgens Van Poelgeest heeft de goedbedoelde wet een ongewenst bijeffect. Nu kunnen gemeenten aansluiting op stadsverwarming dwingend voorschrijven aan een projectontwikkelaar. Vervalt die verplichting, dan kiezen gebiedsontwikkelaars wellicht voor een gasaansluiting. Energieproducenten zien daarna mogelijk af van de aanleg van stadsverwarming. De aanleg van het leidingnetwerk is namelijk erg kostbaar. Amsterdam streeft om reden van effectief energiegebruik en milieubeheer nadrukkelijk naar uitbreiding van het warmtenet. Nieuwe woningen aan de Noordelijke IJ-oever en op het Zeeburgereiland moeten in de toekomst van stadsverwarming worden voorzien. [BP]